Прочитај ми чланак

НЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Србија не може у ЕУ, ако не усагласи спољну политику са нама

0

Шеф преговарачког тима Србије за чланство у ЕУ Тања Мишчевић изјавила је да је Београд усагласио око 52 одсто своје спољне и безбедносне политике са ЕУ и да схвата да има обавезу да је усклади у потпуности да би остварио чланство у Унији. Србија без усаглашености с ЕУ неће моћи да отвори поглавља о спољој политици, каже амбасадор Томас Шиб.

„Неке земље су за пет година окончале преговоре о заједничкој спољној и одбрамбеној политици, док се Србија још налази у првој фази“, рекла је Тања Мишчевић на скупу чији је организатор Центар за међународну и безбедносну политику.

Амбасадор Немачке Томас Шиб изјавио је да Србија без већег усаглашавања спољне и безбедносне политике с ЕУ нема много шансе да отвори приступно поглавље 31 о заједничкој спољној политици.

„За Србију је то шкакљиво питање. Да поменем слона у соби, реч је о увођењу санкција Русији. То је тачно, али и није тачно“, рекао је Шиб на скупу „Заједничка спољна и безбедносна политика и њен утицај на процес приступања Србије ЕУ“.

Немачки амбасадор је рекао да земље кандидати треба да повећавају усаглашеност с декларацијама и спољнополитичким потезима ЕУ, у шта спадају и рестриктивне мере, по чему је Србија „умерено спремна“ за поглавље 31.

„Док се усаглашеност не повећа, тешко је замислити једногласност у Европском савету о отварању поглавља 31“, изјавио је Шиб.

Он је навео и да ЕУ не забрањује нити даје лоше оцене због сарадње с трећим земљама, као што су Русија и Кина, ако се не крше обавезе према ЕУ.

Шиб је рекао да је безбедносна сарадња с Русијом у реду, све док се не нарушавају кандидатске обавезе. Он је поздравио подршку Србије територијалном интегритету Украјине.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!