Прочитај ми чланак

Немачка: Прво потпуна примена Бриселског споразума, а онда можда датум у јануару

0

Andreas Šokenhof89_v4 bigВисоки функционер ЦДУ Андреас Шокенхоф изјавио је да ће већина у Бундестагу признати напредак Србије али да је за датум потребно испунити још неке услове.

Шефови дипломатија земаља чланица ЕУ на састанку у Луксембургу нису донели одлука о одређивању датума за почетка преговора Србије о чланству у ЕУ већ ће ту одлуку препустити Европском савету – шефовима држава и влада ЕУ који се у Бриселу састају у четвртак и петак.

За одлуку Европског савета од кључне важности биће став који би у четвртак требало да заузме Бундестаг, а утицајни члан владајуће Демохришћанске странке Андреас Шокенхоф изјавио је за Дојче веле да ће већина у Бундестагу признати напредак који је Србија учинила али да је за датум преговора потребно испунити још неке услове.

„Због тога ће Бундестаг у четвртак дати налог немачкој влади да на заседању Европског савета у четвртак и петак суштински подржи преговоре са Србијом и тиме пошаље позитиван сигнал Београду, али да се о конкретном датуму разговара у јануару и то онда када споразум о имплементацији договореног, буде у потпуности спроведен. То значи да ми сматрамо да преговоре са Србијом треба почети, али да је исте могуће започети онда када буде реализовано оно што је споразумом између Београда и Приштине договорено. Због тога, верујемо у принцип спровођења одлуке у два корака“, рекао је Шокенхоф за Дојче веле.

Немачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле поновио је у паузи састанка у Луксембургу став Немачке своје земље да преговори са Србијом не би требало да почну пре јануара 2014.

Подсетимо, Андреас Шокенхоф је приликом недавне посете Београду рекао да је предуслов за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ „јасно видљива воља за правно обавезујућом нормализацијом односа с Косовом“.

(Б92)