Прочитај ми чланак

Када је Србија у питању Немачка не мења став

0

bundestag2

Немачка уважава напоре које су Београд и Приштина уложиле у вези са применом Бриселског споразума, али наш став је неизмењен и гласи да је предуслов за формални почетак преговора Србије о чланству у ЕУ потпуна примена агенде наведене у Плану за спровођење тог споразума – каже Петер Бејер, посланик Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) у Бундестагу, говорећи о данашњем заседању Савета министара спољних послова земаља чланица ЕУ на којем ће висока представница Кетрин Ештон поднети извештај о досадашњем току дијалога Београда и Приштине и спровођењу Бриселског споразума.

Како јављају дописници новинских агенција, Ештонова ће известити шефове дипломатија да је Србија испунила све услове да отвори преговоре о придруживању и позваће их да почну преговоре “најкасније у јануару”. Савет министара ће расправљати о извештају Ештонове и усвојити препоруку, на основу које ће шефови држава или влада европске двадесетосморке, на самиту 20. децембра, донети коначну одлуку.

Бејер истиче да би било знатно лакше да Европски савет у петак усвоји позитивну одлуку о почетку приступних преговора Србије да су Београд и Приштина прошле седмице постигли договор о последњем великом отвореном питању – интегрисању српског правосуђа на северу Косова у косовски систем. „Будући да се то није догодило, сада ћемо морати да чекамо и да видимо какву ће одлуку донети шефови држава ЕУ. Не бих желео да спекулишем“, поручује овај немачки парламентарац.

У Бриселу је јуче почело дводневно заседање министара спољних послова чланица Европске уније на коме би требало да буду усвојени консензуални ставови о датуму прве међувладине конференције Србије и ЕУ, као и о преговарачком оквиру. Пред крај јучерашњег састанка, Кетрин Ештон је укратко известила министре о раду Еулекса на Косову, а главни део расправе који се тиче Србије очекује се данас, када ће висока представница поднети детаљан извештај о досадашњем току дијалога Београда и Приштине и спровођењу Бриселског споразума. Министри ће након тога усвојити преговарачки оквир и прецизирати датум међувладине конференције. Њихови ставови биће прослеђени Европском савету на усвајање.

Хенри Боне, директор канцеларије Фондације Конрад Аденауер (КАС) у Србији, оцењује да би извештај Ештонове, „уопштено говорећи, могао да буде позитиван“.

„Несумњиво је да је Приштина тренутно у снажнијој позицији у односу на Београд и користи ту предност да би појачала своје захтеве. Сви знамо да је интеграција судства велики изазов за обе стране, па је потребно да леди Ештон и ЕУ пронађу начин да представе прихватљив компромис у вези са овим осетљивим питањем обема странама, и вероватно треба да апелују на Приштину да покаже више флексибилности. Као што је то био случај са претходним споразумом, морамо да запамтимо да је нужно да он буде јасно срочен, лако прихватљив и да се може спровести на терену“, коментарише Боне.

Према његовом мишљењу, још увек постоји могућност постизања компромиса о правосуђу до састанка Европског савета у петак. „То би значило да би Србија најкасније на самиту ЕУ 20. децембра могла да коначно добије чувени датум почетка преговора. Након тога, могу да почну прегори о чланству што је пре могуће, а потребно је да се паралелно наставе разговори Београда и Приштине и да обе стране остану конструктивне“, каже Хенри Боне из КАС, политичке фондације блиске владајућој немачкој ЦДУ.

Први потпредседник српске владе Александар Вучић изјавио је јуче да је Ештонова, у свом извештају за Савет министара, одредила два датума за почетак преговора ЕУ са Србијом, при чему је прецизирао да је други датум 21. јануар. Вучић је, примајући награду за личност године у региону у организацији бањалучких Независних новина, рекао да је на тај начин Србија завршила велики посао. 

Наградити напор

Србија је уложила велики напор у дијалогу с Приштином и заслужује да добије награду, изјавио је јуче у Бриселу холандски министар спољних послова Франс Тимерманс. „Напор који је Србија уложила је без преседана и треба је наградити”, рекао је Тимерманс новинарима улазећи у зграду Европског савета.

 

(Данас)