Прочитај ми чланак

Немачка аналитичарка: Вучићева звезда тамни

0

"Мислим да Небојша Стефановић нема моћ да успешно замени Вучића, али постоји немир унутар те странке и мислим да Вучићева звезда тамни", рекла је за Данас Јохана Дајмел, независна немачка аналитичарка, коментаришући тврдње новинара руског Комерсанта Генадија Сисојева о односу Запада и председника Србије.

Према мишљењу саговорнице Данаса, кривична пријава Вучића против самог себе “веома узнемирује”.

„Каква краљица драме. Изнад свега, мислим да је то знак његовог дубоког неуважавања правосуђа. Како је он арогантан и ‘умишљени праведник’. Стиче се утисак да се он осећа недодирљивим и изазива своје тобожње непријатеље из организованог криминала да јавно заузму став. Истовремено, морамо бити пажљиви јер Вучић и оно што објаве истраживачки портали попут КРИК-а и БИРН-а користи за своје ‘прљаве игре’, макар је то мој утисак ‘споља’, констатује Дајмел.

Она наглашава: ”Само погледајте шта се управо дешава у суседној Бугарској, како су обелодањени скандали у вези са прислушкивањем, корупцијом и непотизмом у протеклих неколико седмица, што прати већ добро познате скандале с којима се доводи у везу бивши премијер Бојко Борисов. Те скандале прелазна влада открива готово свакодневно, што значи да слаби толеранција и подршка таквим политичарима у региону”.

„САД су увеле санкције против веома важних људи у Бугарској, што за Вучића мора да послужи као ‘аларм’, имајући у виду чињеницу да од краја септембра Ангела Меркел (немачка канцеларка, прим.новинарке), једна од присталица његове ‘реалполитике’, више неће бити на власти, и, судећи према свему ономе што су досад показала истраживања јавног мњења, биће формирана нова владајућа коалиција у којој ће готово сигурно Зелени играти важну улогу“, истиче Дајмел.

Саговорница Данаса наглашава да су немачки Зелени у свом изборном програму навели да ће се “непрестано залагати за санкције у складу са механизмом владавине права”, те да су људска права међу њиховим основним начелима, укључујући забрану камера за видео-надзор које препознају лица људи, “попут оних које је Вучић већ купио од Кине и које нашироко користи”.

„Дакле, мења се правац из којег “ветар дува” за Вучића, и могуће је, уистину, да ће му ускоро “снажан ветар дунути право у лице“, закључује Јохана Дајмел.