Прочитај ми чланак

Нема приближавања око двојног држављанства

0
igor-luksic_660x330
Министри спољних послова Србије и Црне Горе Ивица Дачић и Игор Лукшић оценили су данас да две земље имају суштински различите ставове по питању двојног држављанства и да су су исцрпљене све могућности за компромисно решење по том питању.

Дачић је, на конференцији за новинаре после сусрета са шефом црногорске дипломатије, рекао да није могуће наћи компромисно решење по том питању, и да Србија наставља да дозвољава двојно држављанство за разлику од Црне Горе, што је, како је рекао, потпуно легитимно.

Он је објаснио да у свету има земаља и са једном и са другом праксом и да је о томе својевремено разговарао и са црногорским премијером Милом Ђукановићем.

„Да би се дошло до практичног решења за то је потребна потпуна релаксација наших односа“, рекао је Дачић, додавши да ово питање већ две-три године није предмет разговора двеју држава јер је реч о потпуно различитим ставовима.

Министар Лукшић је, објашњавајући позицију Црне Горе, рекао да мале земље имају ригидније законодавство по питању двојног држављанства.

Бта

Како је раније најављено, двојица министара су данас требали да разговарају и о могућности да Црна Гора и Србија, као и неке друге земље региона, успоставе заједничка дипломатска представнвништва у Азији, Африци и Латинској Америци.

Отварање заједничких амбасада, по такозваном нордијском моделу, раније је најављено више пута.

Црна Гора и Македонија су раније потписале међусобни споразум који предвиђа могућност да две земље имају исти простор за своја представништва.

Заједнички простор за смештај амбасада, како је раније објашњено, не значи и исту дипломатију. Реч је, према објашњењима у Подгорици, само о финансијској уштеди.

 

(Бета, Танјуг)