Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ МИНИСТАР ПРОВОЦИРА: Нећу сести за сто са Селаковићем ако је носио кокарду!

0

orsat-miljenic-Neću sesti za sto sa Selakovićem ako je nosio kokardu!jpg

Орсат Миљенић изјавио да Загреб ни по коју цену не сме подржати Србију на путу ка ЕУ док се не осуде налогодавци злочина на Овчари.

БЕОГРАД – Хрватски министар правосуђа Орсат Миљенић очигледно је још увек у деведесетим годинама прошлог века – његове изјаве као да долазе из уста представника ултранационалистичких хрватских странка.

ПРЕМИЈЕР МИЛАНОВИЋ ДА ОСУДИ ИЗЈАВЕ МИНИСТРА

Председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је да Миљенићева изјава не може да наруши односе Србије и Хрватске, али да Милановићева влада мора осудити овакав иступ свог министра.
– Министар мора да зна да многи злочини над Србима у Хрватској нису решени и требало би да се бави тим питањем, а не да долива уље на ватру.
Надам се да смо коначно завршили с мрачном прошлошћу – нагласио је Пуповац.

Он је за хрватски Вечерњи лист изјавио да Хрватска ни по коју цену не сме подржати Србију на путу ка Европској унији док се не осуде налогодавци злочина на пољопривредном добру Овчара у Вуковару на почетку деведесетих.

– Судили смо својим генералима и не можемо прихватити да земља која је била агресор заврши на поступцима за нижерангиране структуре – казао је Миљенић, који је оплео и по српском министру правде Николи Селаковићу.

Хрватски министар је, наиме, у низу ратнохушкачких изјава рекао и да не може да седи за истим столом са Селаковићем ако је носио кокарду на капи.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да су хрватски званичници можда могли да дају такве ратнохушкачке изјаве из манира деведесетих док нису постали члан ЕУ, али да је заиста скандалозно да се такве поруке шаљу ове 2014.

– Србија мора да реагује и да не од Загреба, већ директно од Брисела захтева хитну реакцију. Недопустиво је да министар правде даје изјаве које звуче као да их је дао Томпсон. Нарочито је цинично кад то кажу они који су извршили етничко чишћење Срба у акцији „Олуја“ – наводи Анђелковић.

Директора документационо-информационог центра Веритас Саву Штрпца нимало не изненађује Миљенићев став.

– Верујем Миљенићу, искрен је, јер Хрватска ће, ма ко им био на власти, правити много проблема Србији на путу ка ЕУ. Њима је то у менталитету. Чисто су лицемерство спорадичне изјаве појединих хрватских званичника да желе Србију у ЕУ и да је неће условљавати, као што су њих блокирали Словенци – оцењује Шрбац и прогнозира да ће нас Хрвати уцењивати потезањем разноразних нерешених питања – граница, старе штедње, злочина из 90-их, иако је за Овчару много људи осуђено и у Београду и у Хагу.

– Они траже да одговарају налогодавци, мислећи на војни, политички и полицијски врх. Измишљају и тиме нас могу блокирати, јер су као чланови ЕУ у предности.

Од српског министра правде Николе Селаковића јуче нисмо успели да добијемо коментар на иступ и оптужбе хрватског министра правде.

(Курир)