Прочитај ми чланак

„Неће бити рудника литијума код Лознице, нека га Европа копа у Немачкој“

0

Представници еколошких удружења из лозничког краја Заштитимо Јадар и Рађевину и Не дамо Јадар рекли су данас да неће дозволити власти и компанији Рио тинто отварање рудника литијума у околини Лознице и поручили да Европа може да експлоатише тај минерал на својој територији.

„Власт и институције Србије су изгубили поверење и не могу га повратити, без обзира на могуће додатне аргументе о бенефитима експлоатације тог „критичног“ метала у околини Лознице“, рекли су данас представници тих удружења за Бету, поводом изјаве бившег министра спољних послова Србије Горана Свилановића за Демостат да је српски литијум међу три најважније теме у односима Западног Балкана и ЕУ.

Марија Алимпић из Удружења Заштитимо Јадар и Рађевину истакла је да ни локално становништво, ни грађани Србије не желе руднике литијума на својој територији.

„Овде, на територији општине Лозница, рудника литијма неће бити, не престајемо да се боримо против компаније Рио тинто која је планирала да отвори тај рудник у нашем крају. Поднели смо рекршајну пријаву због тога што се Рио тинто рекламирао у домаћим локалним медијима иако је тај пројекат укинут. У току је судски процес, а медији су престали да рекламирају ту компанију“, рекла је Алимпић.

Свилановић је рекао да је ЕУ одлучила да у што већој мери смањи зависност од Кине и Русије и да зато у свом ширем окружењу тражи које би земље могле да буду део ланаца снадбевања, између осталог и критичним материјалима, међу којима је и литијум.

Влада Србије укинула је у јануару 2022. године Просторни план подручја посебне намене у околини Лознице за пројекат експлоатације и прераде минерала јадарита „Јадар“, као и одлуку о формирању Радне групе за имплементацију тог пројекта компаније Рио тинто, чиме су стављени ван снаге и појединачни акти донети ради отварања рудника литијума.

Алимпић је рекла да је нетачна информација да је Рио тинто подено шест тужби против државе Србије. „Рио тинто се жалио на укидање више дозвола које је добио од српских власти да би отворио рудник и у току је судски процес, а две жалбе су одбачене у јуну прошле године“, рекла је Алимпић.

Власт у Србији је, према речима представника удружења Не дамо Јадар Златка Кокановића изгубила поверење када је Рио тинто покушао да отвори рудник литијума и не може га повртити ни по коју цену.

„Власт, а када кажем власт, под тим подразумевам и судство, ради у интересу инвеститора који потплаћују разним донацијама како би се доносили закони у њиховом интересу“, рекао је Кокановић.

Навео је и да би отварање рудника причинило огромну штету екологији, а да се то видело на самом почетку истраживања ради отварања рудника јер је из бушотина цурила нека материја која је уништавала сво растиње које никне на тој земљи.

„Где год да је Рио тинто отварао рудник, оставио је пустош. Ако Европи треба литијум и хоће да буде независна од Русије и Кине нека га копа у Немачкој где га има више него у Србији, или нека га тражи у Финској, Француској, Аустрији“, рекао је Кокановић.