Прочитај ми чланак

Небојша Вујовић: Вучић ће предати Приштини и српске манастире

0

Вучић све предао, остало је још да призна документа тзв. Републике Косово, и зато не очекујем да ће спречити улазак Косова у Унеско, што ће бити погубно по Србију, српски народ и СПЦ, закључио бивши дипломата

Бивши дипломата Небојша Вујовић изјавио је данас да се председник Србије Александар Вучић обавезао да се неће противити да Косово постане члан Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско) и да ће самим тим сви средњовековни православни храмови постати културно наслеђе Косова.

Вујовић је агенцији Бета казао да у члану 4. француско-немачког плана о решавању косовског питања пише да Србија неће спречавати чланство Косова у било којој међународној организацији и да председник Вучић истиче да ће из тог плана све спровести осим формалног признања независног Косова и да се неће сагласити с евентуалним чланством у Уједињеним нацијама.

Он је истакао да се на Косову и Метохији налази око 1.300 споменика културе српског народа.

„Пећка патријаршија, Високи Дечани, Богородица Љевишка и Грачаница припадају светској културној баштини. Ти манастири су најзначајнији део српског културног и историјског наслеђа. Ако Косово постане члан Унеско, заштита и очување српског културног и историјског наслеђа би прешли на тзв. Републику Косово“, нагласио је Вујовић.

Упитан на основу чега тврди да ће председник Вучић предати Приштини и српске православне храмове, Вујовић је рекао да је Вучић „спреман да све српско преда косовским властима само да би продужио останак на власти“.

„Ако Србија дозволи да Косово на следећем гласању постане члан Унеско, а Вучић се обавезао да неће спречавати чланство Косова у ниједној међународној организацији, судбина наших културних и историјских светиња прећи ће у руке Приштине. Вучић је све предао косовским властима, остало је још да призна документа тзв. Републике Косово, и зато не очекујем да ће спречити улазак Косова у Унеско, што ће бити погубно по Србију, српски народ и Српску православну цркву“, закључио је Вујовић.

Министар културе тзв. Косова Хајрула Чеку најавио је да ће Косово на јесен 2023. године поднети захтев за чланство у Унеско.

Тзв. Косово је већ подносило захтев за чланство у Унеску 2015. године, али тада није добило довољно гласова да би прекорачило праг ове организације.