Прочитај ми чланак

НЕ ВЕРУЈУ, АЛИ СЕ СПРЕМАЈУ: Опозиција o најави ванредних парламентарих избора

0

Ванредни парламентарни избори поново су тема. Док поједини напредњаци притискају председника Србије и СНС Александра Вучића да их хитно распише, странке у опозицији се спремају као да је кампања почела.

Функционери СНС Небојша Стефановић и Милош Вучевић на састанку пре неколико вечери тражили су од Вучића да распише ванредне изборе што пре како би се у најбољем смислу искористио Вучићев рејтинг и његово име као носиоца листе и на тај начин обезбедиле још четири године потпуног мира. Вучић, како је „Блиц“ већ писао, за сада није ништа одговорио, али ће се разговори о овом питању наставити.

Опозиционари су углавном спремни, кажу да их ванредни избори не могу изненадити. Лидер Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић каже да би његовом новооснованом савезу више одговарало да избори буду у редовном термину 2020. године.

– Искрено би нам више одговарало да избори буду у редовном року, јер је СПАС тек оформљен као организација. Уз то, верујемо да није добро да смо стално у ванредним изборима као претходних година, али пошто на то не можемо да утичемо, потрудићемо се да будемо спремни кад год они буду – наводи Шапић за „Блиц“.

Потпредседница Народне странке (која је део Савеза за Србију) Санда Рашковић Ивић сумња да ће бити ванредних избора.

– Напредњачка прича о изборима служи за замајавање народа. Ми смо у Савезу спремни за изборе, али напредњачки режим није спреман да их распише и спроведе у фер условима – наводи она за “Блиц”.

Демократска странка Србије још није донела одлуку о томе хоће ли бити део Савеза за Србију, а то би, како кажу у ДСС, требало да буде одлучено у наредних месец или два. До тада, не седе скрштених руку.

– Градимо Нови ДСС и понашамо се и радимо као да је кампања почела. Тако ће бити до избора, када год се они одрже – каже за наш лист лидер странке Милош Јовановић.

Председник Левице Србије и један од лидера Савеза за Србију Борко Стефановић каже да ће цела опозиција заузети став о изборима када дође време.

– Савез ће донети одлуку о томе јединствено, као и увек. Једнако као што ће и целокупна опозиција имати јединствен став о катастрофалном стању изборних слобода, услова за фер изборе и стања у медијима – навео је Стефановић за наш лист.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су редовни избори 2020. године, али да ће ако притисак буде велики и ако људи буду желели изборе, изаћи томе у сусрет.
прочитајте и…

– Већ у марту улазимо у изборну годину и онда је све могуће – поручио је Вучић.

Он је објаснио да до превремених избора може да дође и у случају да премијерка Ана Брнабић не буде задовољна радом министара, а изостане реконструкција Владе Србије.

Говорећи о састанку са лидером странке, градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС Милош Вучевић рекао је раније за „Блиц“ да не може да прича о детаљима, али да су и он и Небојша Стефановић рекли шта мисле да је неопходно да се уради, како за будућност Србије тако и за даљи политички рад СНС.

Стефановић је рекао да се у странци стално консултују и договарају и да ће о свему најпре разговарати на страначким органима, а потом ће све одлуке бити предочене јавно.

Избори само због Косова

Влада Пејић из агенције Фактор плус такође сумња да ће ванредних избора бити.

– Редовни избори су релативно близу. Тада долази време и за локалне, а са становишта онога ко је најјачи, а то је СНС, логично је да они буду истовремено. До превремених избора може доћи само уколико се догоди нешто велико око Косова. Иначе, мислим да Вучић неће журити – наводи Пејић за “Блиц”.

Причом о ванредним изборима, Вучић, по речима Пејића, држи будним своју странку и чланове Владе, али истовремено и шаље поруку опозицији колику има снагу и да нема страх. С друге стране, опозицији брзи избори не би ишли наруку.

– Математички им не би добродошли, а још нису ни дефинисали односе међу собом – закључује Пејић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!