Прочитај ми чланак

НДС: Нећемо у Владу ако уђе СПС

0

vucic tadic_orig

Београд — Нова демократска странка (НДС) је саопштила да неће ући у будућу Владу Србије уколико у њу буде позвана и Социјалистичка партија Србије (СПС).

„Иако смо се током разговора, углавном, сложили око тога који су централни проблеми нашег друштва, уколико би СПС ушла Владу, сматрамо да не би било могуће решавати те проблеме. Дубоког смо уверења да би са СПС у Влади ти проблеми били само продубљени и НДС не жели да учествује у томе“, наводи се у саопштењу.

Странка на чијем је челу бивши председник Србије и Демократске странке Борис Тадић оценила је да ће домете и карактер будуће Владе одредити и одабир коалиционих партнера, једнако као и одабир начина и правца њеног функционисања.

„НДС не жели да буде део владе за коју верујемо да унапред сужава своје домете избором партнера, који ни на који начин не могу да допринесу позитивном карактеру владе. Таква, унапред ограничена влада, не би била у стању да се носи са изазовима који су пред нама, а који се пре свега односе на решавање горућих економских проблема, процес реформи и на предстојеће преговоре о чланству у ЕУ“, оцењује се у саопштењу.

Та странка наводи да то није постављење услова Српској напредној странци већ испуњавање властитог услова „да се неће одрицати својих принципа“ зарад уласка у власт.

„Уколико СПС буде позвана да буде део будуће владе, НДС ће, држећи се доследно својих ставова и принципа, у наредном периоду бити проевропска, конструктивна и снажна опозиција. У том случају, сматрамо да ћемо много више моћи да допринесемо остварењу наших циљева из позиције добре опозиције, него као део лоше власти“, наводи НДС у саопштењу.

Председник Нове демократске странке Борис Тадић изјавио је за Блиц да улазак СПС-а у Владу не може више имати користи, већ се само може продубљивати штета коју праве.

(Бета)