Прочитај ми чланак

Наставља се Вучићева пракса злоупотребе деце у кампањи

0

Изборна кампања се захуктава а власт у “борби” за гласове ни овога пута не одустаје од злоупотребе деце у политичке сврхе. У томе учествују сви од председника Србије Александра Вучића, министра у Влади Србије па чак и локалних политичара из редова напредњака. Све то се дешава упркос томе што се Србија још деведесетих година обавезала да неће користити децу у политичке сврхе.

Председник је прошлогодишњи рођендански сценарио поновио и ове године, а гости на слављу, како је објављено на инстаграм профилу ’’будућностсрбијеав’’, била су српска деца из региона.

Он је у јеку предизборне кампање, као домаћин и слављеник, деци давао рођенданску торту, сликао се са њима и упутио политичке поруке, које нису примерене дечјем узрасту.

Обратио се деци речима ’’да ниједан изазов нису сами себи направили нити су га заслужили’’, те упутио извињење ’’за .атмосферу страха и несташице хране’’.

Председников рођендан је, према речима политичког аналитичара Цвјетина Миливојевића ’’класична злоупотреба деце у политичке сврхе’’, на коју је, како каже, упозоравао и у претходном изборном циклусу, када је кампања вођена под називом ‘’За нашу децу’’.

Та парола, подсећа Миливојевић, преузета је са избора у Немачкој 1936. године.

’’И тада сам добронамерно упозорио људе из СНС да им је неко из изборног штаба подвалио ту паролу. То се косило са свим позитивним у нашем законодавству и то јесте била злоуптреба деце. И сада је на свој рођендан, Вучић поново злоупотребио и функцију председника Републике, а као учесник на изборном процесу, злоуптребио је све оно што подразумева изборно и медијско законодавство у Србији. За мене је спорно што опозиција не диже глас због тога. Приметио сам и да поједине опозиционе странке то раде, али наравно не у том капацитету, јер нису у позицији да то раде’’ рекао је Миливојевић.

Специјални педагог из Крагујевца, Борис Херман, уједно и локални политички функциионер (Народна странка), каже за нова.рс, да је председников рођендан са децоом на слављу, класичан пример стварања култа личности.

’’На тим фотографијама деца су злоупотребљена и искоришчена за величање једног човека’’, истакао је Херман и додао да је појава деце у предизборним кампањама ‘’’ружна пракса’’ која се користи свуда у свету.

’’Међутим, за разлику од света, где су тој деци можда обезбеђене неке велике ствари, наша деца углавном добију само слику за успомену. На тим сликама се не види да је у Србији број деце од 2011. смањен за шест одсто, док се истовремено број деце која се налазе у систему социјалне заштите константно повећва’’, објаснио је овај специјални педагог.

Цвјетин Миливојевић подсећа да су политичке партије још 90-их годин потписале Кодекс УНИЦЕФ-а о забрани деце у политичке сврхе, коју између осталог забрањују и медијски закони. Међутим додаје, да се мало ко тога и придржава.

Да је тако, сведоци смо и у овој предизборној кампањи. У ери друштвених мрежа и других платформи за информисање, свакодневно можемо да видимо политичаре који се сликају са децом.

Актуелни министар спорта и прослављени ватерполиста Вања Удовичић на свом твитер профилу, готово свакодневно објављује фотографије са децом из клубова, којима поклања лопте и друге спортске реквизите.

Бизаран случај из Крагијевца – сликање због три лопте

Ни локални политичари нису имуни на прикупљање политичких поена ’’помажући’’ деци. Да не будемо, злонамерни, наравно да је деци и спортским клубовима потребна подршка, али не по сваку цену и не медијски пропраћено.

Један бизаран случај у Крагујевцу, из Градске управе је достављен медијима као ’’вест’’.

Наиме, градски већнихк за спорт Предраг Стевовић, је једном одељењу трећег разреда основне школе, поклонио три лопте. Дословце три лопте – по једну за фудбал, кошарку и одбојку.

У вести која је достављена медијима, наведено је да је већник ‘’то обећао деци’’, када је био на отварању спортских терена, те да је сада испунио обећање.