Прочитај ми чланак

НАРОДНИ ПРОТЕСТИ ЧЕТВРТКОМ бунт против режима у десетак српских градова ФОТО

0

Незадовољни грађани Србије вечерас су се окупљали у Зрењанину, Неготину, Обреновцу, Сомбору, Књажевцу, Мајданпеку, Куршумлији...

Незадовољни Књажевчани по трећи пут су се окупили на Тргу ослобођења код Спомен парка у центру Књажевца како би исказали своје незадовољство актуелним стањем у Књажевцу, преноси Глас Зајечара.

Као и претходног четвртка и овог пута је протестну шетњу организовала грађанска иницијатива „За Књажевац без страха“, а окупљеним грађанима обратили су се Јелена Маринковић, спортисткиња, и Бранислав Лечић.

Јелену Маринковић притисак и претње навеле су да стане пред своје суграђане и проговори о проблемима са којима се суочава због учешћа у протестима:

„Нећу да ћутим, у име свих Јелена, Татјана, Душана, нећу да ћутим у име свих оних који желе нешто да кажу, а не смеју. Толико пријатеља имам, али нису ту, јер су застрашивани.

Мени су рекли: Немој да идеш на протест, стави рајсфершлус на уста. Рекли су ми да ће укинути финансирање клубу чији сам члан. Мој тренер, моји другови из клуба уливали су ми осећај кривице. Била сам уплашена, нисам знала шта да радим. Преломила сам онда када су ме скинули са листе за најбоље спортисте у 2018. години. Када се политика умешала у спорт, ја сам решила да ми ту више није место. Иступила сам из клуба и ево ме овде, међу слободним људима!“ – изјавила је Јелена Маринковић.

И вечерас ће Неготинци шетњом од споменика Ђорђу Станојевићу до споменика Хајдук Вељка на централном градском тргу исказати своје незадовољство и придружити се антивладиним протестима широм Србије.

Пре недељу дана, на протесту „Један од пет милиона“ у Неготину од локалне самоураве затражено је отварање нових радних места и престанак запошљавања партијских послушника.

Неготинци захтевају да телевизије које добијају највише пара из општинског буџета у оквиру суфинансирања информисања раде слободно, објективно и у интересу грађана. Поновљени су и захтеви да се цена грејања врати на ниво од 1. октобра прошле године, као и да се проблем паса луталица хитно реши на хуман начин односно изградњом азила. Своју подршку протестима дала је и одборничка група Демократске странке чијих је осам одборника напустило заседање локалне Скупштине уз образложење да тиме испуњавају један од захтева протеста и да до даљег неће учествовати у раду Скупштине општине и њених тела.

Мајданпек: Организам звани Србија захватио тумор звани Александар Вучић и СНС

Синоћ је у Мајданпеку мирно и без инцидената као и до сада, одржан четврти протест „Један од пет милиона“ током кога су грађани потписивали “Споразум са народом”. И овог пута поновљени су захтеви односно затражена је одговорност за изборну крађу на последњим локланим изборима у селу Лесково, одговорност за погинуле раднике у Руднику бакра, као и лустрацију за општинске функционере. Затражена је и доступност и транспарентност уговора о продаји Рудника бакра. Окупљеним Мајданпечанима обратио се писац Марко Видојковић, по коме је „организам звани Србија захватио тумор звани Александар Вучић и СНС“.