Прочитај ми чланак

Народ загрмео: Не дамо владику! Вучићу – Мило, сутра крећи у Подгорицу! (ВИДЕО)

0

У Београду је испред цркве Светог Марка почело ново окупљање народа против репресије режима Мила Ђукановића над српским народом и СПЦ у Црној Гори, као и о прећутној подршци антисрпском диктатору од стране режима Александра Вучића.

Народни посланик Миладин Шеварлић је истакао да се Милом режим не плаши короне, већ колоне, односно литија.

 

Он је позвао Александра Вучића и патријарха Иринеја да авионом сутра отпутују у Црну Гору и тамо остану све док владику Јоаникија не пусте на слободу.

После протеста испред Цркве Светог Марка, демонстранти су кренули ка Радио телевизији Србије. Они су се тамо окупили и захтевају да Јавни сервис пренесе захтев демонстраната да Александар Вучић прекине са прећутном подршком режиму Милу Ђукановићу и да већ сутра отпутује у Подгорицу у допринесе ослобођењу владике Јоаникија.

– Проблем је што СПЦ у Црној Гори нема поверења у Александра Вучића – рекао је за „Србин инфо“ др Дејан Мировић.

У Београду је испред РТС-а завршен још један протест подршке СПЦ и народу у Црној Гори, а ново окупљање је заказано за понедељак увече. Протесту су присуствовали народни посланици Миладин Шеварлић, Ђорђе Вукадиновић, политичари Мирослав Паровић, Младен Обрадовић из „Образа“…

После протеста испред РТС-а, предвиђено је и да се крене ка Председништву Србије.

Догађања уживо пратите на нашем „јутјуб“ видео линку.

После скупа, предвиђена је и протестна шетња до Председништва!

– Захтевамо да председник Србије јавно осуди хапшење владике Јоаникија и затражи престанак прогона Срба и СПЦ у Црној Гори – истичу организатори.

Организатори и ученици скупа подршке епископу Јоаникију „Свећом за слободу“.
ЗАХТЕВИ УЧЕСНИКА СКУПА „СВЕЋА ЗА СЛОБОДУ“

1. Да председник Републике Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије јавно и недвосмислено најоштрије осуде Мила Ђукановића и његов режим, а посебно репресивно хапшење епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, свештеника Српске православне цркве и њених верника у Црној Гори, сурово обрачунавање полиције са мирним демонстрантима и пребијање деце, као и свеукупно гажење основних људских права Срба и верника СПЦ у Црној Гори.

2. Упућивање протестне ноте Србије властима Црне Горе због отимања светиња Српске православне цркве у Црној Гори и свеопште репресије према тамошњим Србима и православним верницима.

3. Да Република Србија пред Уједињеним нацијама, Саветом Европе, ОЕБС-ом и другим међународним институцијама покрене питање положаја Срба у Црној Гори, уз навођење тачних и исцрпних података о томе да су Срби изложени прогонима и ограничавању верских и националних слобода, да им је онемогућено запошљавање и напредовање у државним органима, као и то да се, према свим меродавним статистичким подацима, у Црној Гори спроводи планско асимиловање Срба.

4. Ускраћивање гостопримства Ђукановићевом амбасадору у Србији Тарзану Милошевићу, свођење дипломатских односа са Црном Гором на конзуларни ниво током трајања кризе, те раскид споразума између Републике Србије и Републике Црне Горе о узајамном заступању и пружању конзуларне заштите и услуга.

5. Хитно усвајање у Народној скупштини Србије „Резолуције о положају и угрожености Срба и Српске православне цркве у Црној Гори“.