Прочитај ми чланак

НАПЕТО У БАЊА ЛУЦИ Отказани сви НГ концерти, потрага за Давором Драгичевићем

0

Бањалука ће у новогодишњој ноћи бити без концерата, јер су све манифестације - и дечје и новогодишњи концерти - отказани због безбедности учесника, туриста и грађана.

Вечерас су на платоу код Музеја савремене уметности РС требали да наступе Лукијан Ивановић, Никола Роквић и Жељко Самарџић, а сутра навече Жељко Јоксимовић.

– Бањалука ће први пут од рата остати нема. Нека ту тишину схвате они који треба да реше случај “Драгичевић”. И грађани морају да размисле да ли им треба леп и добар град. Отказана је и Дечја Нова година, јер не желим да се иједно дете угрози с обзиром на искуства од синоћ – рекао је градоначелник Игор Радојичић, преноси Српскаинфо.

Додаје да су синоћ прекршена правила, те да случај “Драгичевић” треба решити, “али не насиљем”.

– То није толеранција. Не желимо да икога угрозимо и због тога отказујемо концерте. Да ли ћемо неког од организатора протеста тужити, остаје да се види. Уложили смо пуно труда у организацију догађаја да се за Бањалуку по добром чује – истиче Радојичић.

Полиција трага за Давором Драгичевићем

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука покренули су данас распис о трагању за Д.Д, С.М, А.Г, С.Б. и Њ.Т, сви из Бањалуке, због сумње о почињеним кривичним делима и прекршајима, саопштено је из полиције.

Полицијски службеници ће, додају, предузети све мере и радње на проналаску наведених лица и документовању почињених кривичних дела и прекршаја.

Како Српскаинфо сазнаје, на списку особа за којима се трага је Давор Драгичевић (1969), отац убијеног Давида. Остале тражене особе су: Стела Милановић (1964), Александар Глувић (1997), Стефан Благић (1991) и Његош Томић (1982).

Полиција је ухапсила више особа због кршења Закона о јавном реду и миру, Закона о јавном окупљању и Закона о основанама безбедности саобраћаја на путевима у БиХ, а постоји сумња да су почињена и одређена кривична дела, саопштила је синоћ Полицијска управа Бањалука.

– Организатор скупа се није придржавао обавеза прописаних законом, те пријављени скуп није одржао у складу с пријавом. Организатор није испоштовао законом предвиђене обавезе, већ је са осталим учесницима кренуо у простестну шетњу градом, при чему је на више локација од стране учесника скупа почињено више прекршаја – рекли су полицији.

Додају да су учесници скупа прекинули концерт Хариса Џиновића, “на начин што су галамом, виком, вређањем, те оштећењем бине и постављене опреме онемогућили извођење концерта”.

Члан групе „Правда за Давида“ Александар Глувић јавио се Полицијској управи Бањалуке, где се тренутно налази на испитивању, јавља Клиx.ба

Потерница и за послаником Драшком Станивуковићем

Полиција од синоћ трага за одређеним бројем особа, а осим за Давором Драгичевићем, расписана је потерница и за народним послаником Драшком Станивуковићем.

Ту информацију је потврдио и сам Станивуковић на свом званичном профилу на Фејсбуку.

Он се јавности обратио с непознате локације те је говорио о протестима, реакцији полиције и генерално односу власти према грађанима.

Он је казао да није у својој кући те да ће се полицији одазвати када буде желео.

Поред Станивуковића и Драгичевића, за којег се од синоћ не зна где се налази, полиција трага и за још неколико чланова групе „Правда за Давида“ и то за Стелом Милановић, Његошем Томићем и активистом групе „Рестарт“ Стефаном Благићем, а у међувремену се полицији јавио Александар Глувић, за којим се трагало.

Мајка упалила свеће, јаке полицијске снаге на Тргу Крајине

Сузана Радановић, мајка страдалог Давида Драгичевића, и припадници групе „Правда за Давида“ окупили су се у центру Бањалуке.

Они су у Саборном храму Христа Спаситеља запалили свеће.

Како јаваља Клиx.ба, испред наведене цркве окупили су се многобројни чланови групе грађана „Правда за Давида“.

Радановић је уз двадесетак чланова групе „Правда за Давида“ наишла на затворена врата Саборног храма Христа Спаситеља, али је око 18 сати ипак ушла у цркву и успела да запали свећу.

Како каже, она не зна где се тренутно налази њен бивши муж Давор Драгичевић за којим је расписана потерница.

– Давора нисам чула, не знам где је – навела је она новинарима, наводећи да је синоћ имала информацију да је ухапшен, што је полиција негирала, пише ФЕНА.

Како је навела овом приликом, запалила је свећу за сина Давида и све остале грађане Бањалуке.

Потом су отпевали Давидову песму „Клинац из гета“, узвикнули „Правда за Давида“, а онда се мирно разишли.

Међу грађанима је био и председник опозиционе Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић који је данас позван у полицију на информативни разговор, јер је присуствовао скупу „Правда за Давида“.

Још нема информација где се налази отац убијеног младића Давор Драгичевић који је последњи пут виђен синоћ око 23 часа близу џамије Ферхадија, када су према њему ишла два кордона специјалне полиције, а новинарима је наређено да се удаље са тог места.

Бањалучка полиција саопштила је да Давор Драгичевић није ухапшен, али да се за њим и још четири особе трага, јер су синоћ прекршили јавни ред и мир, као и због постојања сумње да су починили кривична дела.

Полиција трага и за послаником ПДП-а Драшком Станивуковићем који је на својој Фајсбук страници поручио министру полиције Драгану Лукачу да нема времена да се преда, јер је „заузет и прича с народом“.

– То је пркос, понос, достојанство – написао је Станивуковић.

Синоћ је ухапшено десетак грађана који су учествовали на скупу „Правда за Давида“ и протестној шетњи, а већина њих је током дана пуштена на слободу.

Јаке полицијске снаге, укључујући и припаднике Јединице за подршку, и вечерас су присутни на Тргу Крајине.