Прочитај ми чланак

Највеће Вучићеве лажи у 2021.

0

Пуно белог папира било би потребно да се испишу све неистине које је само током 2021. изговорио председник Србије Александар Вучић. И ове године слушали смо о непостојећим историјским сусретима, високом стандарду и ниским ценама, поштовању политичких противника и новинара (???), његовој храбрости и скромности…

Вољно или не, Александра Вучића смо и прошле године гледали и слушали више него било кога другог. Једна од главних црта његове владавине је бомбардовање јавности информацијама и обећањима, и то у толикој мери да грађани брзо забораве шта је рекао и обећао пре само недељу дана. А ко се још сећа шта је било пре шест месеци? У наставку су само неке од неистина које је председник Србије изговорио током 2021. године.

“Не гостујем често по телевизијама” – 11. јануар 2021.

Вучићевa изјавa на ТВ Хепи да “не гостује често на телевизијама”: “Ако ми дозволите на овакав начин, претпостављам да је гледаоцима досадно, али ме, молим вас, пустите јер ја немам прилику, не гостујем често по телевизијама, више одговарам на питања новинара и овакву прилику код вас на телевизији увек желим да искористим”.

Према подацима Истиномера, само у току 2020, Вучић је 37 пута био гост телевизијских емисија. И ове године је несумњиво рекордер у том погледу. Према подацима Биродија, он је само у дневницима телевизија са националном покривеношћу претходних годину дана “провео” више од 100 сати.

Убедио Предојевића да није било избора 2020. – 6. 04.

Без сумње председник Вучић је за добар део грађана убедљив говорник, чак и кад је очигледно да не говори истину. Тако је било у априлу на ТВ Пинк, када је Срђана Предојевића практично убедио да није било избора. Предојевић је констатовао да се у јавности говори да чим Вучић почне да дели „евре и витамине“, да то значи да ће можда да распише неке изборе.

Водитељ ТВ Пинк га је упитао да ли је он заиста у предизборној кампањи.

„Говорили су и прошле године када смо давали оне хеликоптер паре од по 100 евра сваком становнику Србије. Јесу ли рекли – биће избори? Је л’ тако било, Срђане? Па, је л’ тако било?“, упитао га је Вучић, на шта је Предојевић збуњено одговорио „Па јесте тако било“.

“Када сам тужио политичаре?” – 28. 11.

Председник Вучић је у једној емисији на ТВ Пинк говорио о политичким противницима и новинарима, наводећи да никад није тужио никог од њих.

“И још нешто о бризи о политичким противницима. Кад им је неко забранио да било шта кажу? Када сам било кога од њих тужио? Када сам било кога од новинара тужио за безбројне лажи које су изговорили? Никада. Зато што поштујем слободу говора и зато што се трудим да се поштује правило audiatur et altera pars, да се чују сви други“, рекао је он.

Почетком новембра објављена је вест о тужбама које је Вучић поднео против Бошка Обрадовића и Драгана Ђиласа, због “нарушавања угледа” и коментара у медијима.

“Замислите да је неко од нас рекао да треба да се уједине Србија и РС” – 28.11.

Он је у истој емисији говорио о изјави Аљбина Куртија да би на референдуму гласао за уједињење тзв. Косова и Албаније.

“… замислите да је неко од нас рекао да треба да се уједине, а није, нити ће, Република Српска и Србија. Моје питање је, знате за колико би (ЕУ) реаговали? Реаговали би у року од, како то клинци у Београду кажу, у року од одмах“, рекао је Вучић.

Председник Вучић занемарио је очито изјаве Александра Вулина који је, примера ради, у априлу на ТВ Пинк говорио о уједињењу свих Срба у једну државу. Он је рекао да је његово мишљење да „Срби треба да имају јединствену државу”.

О Колувији и легализацији марихуане – 12. 10. 2021.

Вучић је покушао и да релативизује оптужбе против Предрага Колувије, коме се ставља на терет производња 1,6 тона марихуане. Стајући у његову одбрану, он је рекао да је Колувија био предуго у притвору, те да су марихуану пола окружења, Немци и остали легализовали.

“Није имао 10 тона кокаина или нешто слично, већ, колико сам разумео, тону марихуане, коју пола окружења – Немци и остали су легализовали, што он такође негира да је имао уопште, али није ни важно чак и да је имао”, бранио је Вучић Колувију.

Истиномер наводи да за сада не постоји држава у Европској унији или у нашем непосредном окружењу у којој је потпуно легална производња, продаја и конзумација канабиса. То важи и за Немачку, која је легализовала само медицинску марихуану.

О „историјском“ сусрету са Рамом – 16. 09.

Вучић је рекао и да је његов сусрет са Едијом Рамом био први сусрет представника Албанија и Србије још од 1947. године.

„Пре него што смо се састали код Ангеле Меркел, Еди Рама и ја, као председници Влада двеју земаља – Албаније и Србије, последњи сусрет представника Албаније и Србије је био 1947. године”, рекао је Вучић.

Како је Истиномер пренео, догодило се више састанака између представника Србије (Југославије) и Албаније и пре Вучићевог састанка са Рамом. На пример, премијер Зоран Ђинђић имао је састанак са албанским колегом Илиром Метом у априлу 2001, а убрзо је уследила и незванична посета министра Горана Свилановића Албанији. И Вук Драшковић је као министар спољних послова био у званичној посети Албанији, а у мају наредне године Кастриот Ислами, министар спољних послова Албаније, дошао је у Београд.

“Струја у Србији најјефтинија” – 9. 07.

Почетком године поскупела је струја и то за 3,4 одсто, а председник Србије је на ТВ Хепи рекао да “имамо најјефтинију струју у Европи”, што је још у неколико наврата поновио:

“А што ја да учествујем у томе да уништавам Србију и да за 7,8 година ми морамо да плаћамо милијарду евра на годишњем нивоу да бисмо имали струју? Тај проблем је имала сад чак велика Кина, јер су рекли, они рекли бићемо карго неутрални до 2060. Нема струје у много места…”.

Како је објавио Истиномер, и тада као и сада (у јулу) према подацима са Еуростата, јасно се видело да Србија у поређењу са другим државама Европе нема најјефинију струју за домаћинства. Струја (по киловат часу) најјефтинија је у Украјини.

“Тестирамо више од 80 одсто земаља ЕУ” – 29. 03.

Након још једног критичког извештаја Европског парламента о Србији, Вучић је изјавио да Србија тестира више од 80 одсто земаља ЕУ.

“Извештај ЕП све говори. Они су ту све сами рекли о себи. Примећује се да здравствени систем Србије пати од недостатка ресурса. Јесу они то гледали у своје двориште? И каже да нам систем пати од недостатка радне снаге. Људи, ми тестирамо више од 80 одсто земаља ЕУ и они нас осуђују”, навео је председник.

По подацима са worldometers.info, гледајући укупан број тестираних, Србија није ни у првих 10 земаља, као ни по броју тестираних на милион становника. Ни статистика Универзитета Џонс Хопкинс не сврстава Србију у врх по стопи тестирања, пренео је Истиномер. У просеку за седам дана, а по броју тестираних на 100.000 људи, воде Словачка, Аустрија, Немачка, Луксембруг, Словенија, Данска, Француска, Холандија, Мађарска…

“Вакцинисаћу се за викенд, још размишљам…” – јануар 2021.

Још крајем августа прошле године Александар Вучић је рекао да ће се први вакцинисати против короне. Не само што се то тада није догодило, него је нова обећања давао и током 2021, и у неколико наврата пролонгирао примање цепива.

Тако је у јануару рекао да још увек размишља о томе и да жели да дели судбину народна. После само два дана изјавио је да ће се вакцинисати за недељу дана, те да му је важно да не буде међу првима.

Исто је најављивао и три дана касније. Он је 19. јануара, након заједничке седнице државног врха и Оперативног тима за вакцинацију, изјавио да ће се највероватније вакцинисати за викенд.

„Ја сам нешто био болешљив, па ми је Златибор (Лончар) забранио до викенда”, рекао је Вучић.

Вакцину је примио 6. априла.