Прочитај ми чланак

НА ЗАХТЕВ ПРЕМИЈЕРА ВУЧИЋА: Америка ће помоћи Србији да превазиђе зависност од руског гаса

0
Вашингтон, 4. јуна 2015 - Премијер Србије Александар Вучић (Д) састао се на Капитол Хилу са председавајућим Сенатског одбора за оружане снаге, сенатором Џоном Мекејном, објављено је на Твитер налогу српског премијера. Како је пренео Глас Америке (ВОА), Вучић и Мекејн су били веома задовољни разговором. Фото: Влада Србије

Вашингтон, 4. јуна 2015 – Премијер Србије Александар Вучић (Д) састао се на Капитол Хилу са председавајућим Сенатског одбора за оружане снаге, сенатором Џоном Мекејном, објављено је на Твитер налогу српског премијера. Како је пренео Глас Америке (ВОА), Вучић и Мекејн су били веома задовољни разговором. Фото: Влада Србије

Амерички званичници су на састанцима са премијером Србије Александром Вучићем, током његове званичне посете Сједињеним Америчким Државама, критиковали Европску унију јер није довољно урадила за Србију, истичу за Данас чланови делегације председника Владе Србије. Према њиховим речима, на састанцима се доста говорило о гасној диверзификацији и начинима на које Америка може да помогне Србији да надомести количине које недостају. Такође, Данасу је потврђена намера премијера, односно Владе Србије да смањи зависност од руског гаса и окрене се америчким гасним пројектима.

Међутим, како за Данас тврде чланови премијерове делегације, није било речи о темама које су потенциране у домаћој јавности, међу којима су случајеви функционера Српске напредне странке који имају терет сумње за учешће у ратним злочинима, али и начелника Генералштаба Љубише Диковића, односно положај заштитника грађана Саше Јанковића.

Састанак са Викторијом Нуланд

Премијер Србије Александар Вучић састао се у Вашингтону са помоћницом америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторијом Нуланд. Вучић је на свом Твитер налогу написао да са Нуландовом разговара о европским интеграцијама Србије, билатералним односима, регионалним изазовима у наредном периоду и енергетској безбедности Србије, Западног Балкана и Европе. Према сазнањима медија, Нуландова, која слови за „десну руку“ државног секретара Џона Керија, требало би да посети Србију 14. јула.

„Ни једну једину реч нису рекли о тим темама. Један од саговорника се захвалио на одлучности Владе Србије да реши случај убиства браће Битићи, и то је све што је поменуто. Саша Јанковић ни у мислима није споменут, Диковић такође“, тврде чланови делегације премијера Србије за наш лист.

Они напомињу да је током сусрета Вучића са америчким званичницима владала „позитивна атмосфера“.

„Углавном су критиковали Европску унију што није довољно урадила за Србију. Изражавали су забринутост да нас не испусте због неосетљивости и спорости ЕУ администрације. Амерички сенатор Џон Мекејн, за којег смо претпостављали да ће бити најекстремнији, остао је са Александром Вучићем на састанку двадесетак минута дуже, повео га ван сваког протокола у обилазак Капитол хила и рекао да ће доћи у Србију у августу. Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби нам је рекао да се то није догодило у историји Капитол хила“, тврде Данасови саговорници из делегације премијера Вучића.

Подсетимо, током посете Тирани, уочи одласка у Америку, Вучић је најавио окретање Србије од руског гаса и уважавање сугестија које долазе из Америке. Такође, премијер је најавио решавање злочина над браћом Битићи, који су убијени 1999. године у Петровом Селу. Он је говорио о могућности оснивања независне комисије за решење тог случаја, напомињући да би на челу те комисије могао да се нађе Веран Матић.

Породица убијене браће Битиће, али и представници значајних невладиних организација које су годинама радиле на том случају, оштро су критиковали ову намеру премијера Србије, тврдећи да наставља да чува главног осумњиченог у том злочину – Горана Радосављевића Гурија.

У том контексту подсећа се на посету заменик помоћника америчког државног секретара Томас Мелија, пре пар месеци, који је изјавио да би Србија требало да буде срећна што има организације као што су Фонд за хуманитарно право. Говорећи о извештају ФХП у којем се наводи да су у убиству албанских цивила на Косову 1999. учествовали војници 37. моторизоване бригаде, чији је командант био садашњи начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, Мелија је рекао да се ради о „важној референтној тачки“. „Надамо се да ће Влада Србије схватити извештај врло озбиљно“, нагласио је тада Мелија.

Извор: Данас.рс