Прочитај ми чланак

НА УРАНИЈУМУ: Вучић – Није увек лако с Американцима, али знате на чему сте

0

Премијер Вучић изјавио је да је веома задовољан реаговањем САД и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга по питању формирања Војске Косова.

Он је навео да су га амерички званичници уверили да су против таквог развоја догађаја.

„Са Американцима није увек лако разговарати, али знате на чему сте. Они су ми одмах рекли, нису ништа крили, да су против таквог развоја догађаја и Војске Косова на овакав начин, који је вануставни и ванинституционални“, рекао је Вучић у Јагодини.

Он је прецизирао да је са америчким званичницима разговарао пре разговора са косовским председником Хашимом Тачијем, с којим се јуче чуо телефоном.

Вучић је рекао да му је драго што је став америчких званичника поновио и шеф НАТО Јенс Столтенберг, који, каже, разуме шта би то са собом носило.

Премијер је истакао да то што ћути и не говори гласно одређене ствари није зато што су Срби уплашени и мали, већ зато што, између осталог, жели да српске компаније извозе свуда у регион.

„Зато морамо да чувамо мир, зато реагујем тихо, мирно, мени нису потребни гласови тако што ћу да вичем и узвикујем патриотске пароле. Знам шта ми је посао и уставна обавеза и како да штитим интегритет и суверенитет Србије, али знам и шта је интерес народа“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је веома задовољан реакцијом САД и Столтенберга по питању формирања Војске Косова.

Америчка амбасада у Приштини саопштила је да су САД забринуте због најављене намере Косова да промени мандат Безбедносних снага Косова без уставних измена.

Председнк Косова Хашим Тачи изјавио је да ће Косово, без обзира на НАТО и САД, наставити да ради на промени мандата Безбедносних снага Косова у оружане снаге.

Тачи је у интервјуу за Радио Слободна Европа рекао да је Предлог закона о о Безбедносним снагама Косова (БСК) којим би те снаге као функцију имале и одбрану суверенитета и територијалног интегритета Косова, у потпуности у складу с Уставом и законима које је Косово израдило и усвојило „заједно са међународном заједницом“.

„Ја сам и данас разговарао са генералним секретаром НАТО-а коме сам јасно нагласио вредности, оквир и будућу визију Безбедоносних снага за трансформацију из једне цивилне у оружане снаге за Косово“, рекао је Тачи.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је узнемирен због предлога да се створе Оружане снаге Косова.

Косовски председник Хашим Тачи састаће се хитно с амбасадорима Квинте, а тема разговора ће бити нацрт закона о војсци Косова, пишу приштински медији.

Премијер Србије Александар Вучић је рекао да очекује помоћ Европске уније, Сједињених Америчких Држава, али и Русије око најава оснивања војске Косова.

„Наше је да разговарамо и да покушамо да сачувамо мир. Да ли смо се сагласили око кључног питања? Нисмо. Пре свега – око стварања војске Косова. Ту очекујем помоћ ЕУ, САД и Русије“, рекао је Вучић на Копаонику.