Прочитај ми чланак

На улици режим спрема заседе опозицији

0

Како Директно.рс сазнаје, строга забрана ће се односити чак и на просторе - сале, које се изнајмљују за рођендане, свадбена весеља, па чак и на објекте који се издају за помене најближима. Биће проверавани културни објекти, као и све активности, које се у њима спроводе, попут књижевних сусрета. Кампања "Србија против насиља", евидентно је, тврде они, биће вођења искључиво на отвореном, по пијацама, трговима, улицама. Ипак, и пијаце ће због разних сулудих разлога бити затворене за њих. Режим ће и непосредан контакт са грађанима покушати да спречи. Једна од метода им је да поставе што више својих штандова на тим локацијама, уз обавезно ангажовање групица "незадовољних" грађана.

Опозиција с листе “Србија против насиља” из Дома омладине отпочела је кампању за београдске изборе, а у сали Народног позоришта у Нишу почиње њихова републичка кампања. Иначе, то су једине две сале које је овај део опозиције успео да закаже у току целе ове предизборне кампање. Идентичан проблем имају и остале странке опозиције.

Све термине, у свим објектима у Србији, резервисала је власт.

Због таквог ригидног става напредњака, а и њихове већ доказане спремности да се свете непослушнима, и приватници зазиру да изнајме простор за одржавање политичких трибина, тако да су сви који су на било који начин критични према власти осуђени да своје трибине и скупове организују на улици или по мањим угоститељским објектима.

Али, и ту за ове изборе режим креће у жешћу офанзиву и потпуно сулуде забране.

Како Директно рс сазнаје, строга забрана ће се одности чак и на просторе – сале, које се изнајмљују за рођендане, свадбена весеља, па чак и на објекте који су издају за помене најближима. Биће проверавани културни објекти, као и све активности, које се у њима спроводе, попут књижевних сусрета. Кампања „Србија против насиља“, евидентно је, тврде они, биће вођења искључиво на отвореном, по пијацама, трговима, улицама. Ипак, и пијаце ће због разних сулудих разлога бити затворене за њих.

Режим ће и непосредан контакт са грађанима на трговима, пијацама и улицама свих градова и општина покушати да спречи. Једна од метода им је да поставе што више својих штандова на тим локацијама, уз обавезно ангажовање групица „незадовољних“ грађана.

Ово последње се могло видети и на претходним изборима, како штандови напредњака стоје уз штандове опозиције. Међутим, много пута током тих кампања, како би нека опозициона листа ставила свој штанд убрзо би пристигли знатно бројнији активисти СНС-а, у јакнама са страначким обележјима, једноставно би окружили штандове опозиције помоћу својих и стали у „живи зид“ испред опозиције.

Према речима Павла Грбовића из Покрета слободних грађана кампања „Србија против насиља“ биће сваког дана на терену широм Србије.

– Углавном ћемо бити фокусирани на непосредан контакт са грађанима на трговима, пијацама и улицама свих градова и општина – наглашава истиче Грбовић.

Међутим, ни ту неће ићи лако. Режим спрема праве мале заседе опозиционарима. Наиме, осим барикада са штандовима, напредњаци имају план да на трговима, баш пред окупљање опозиције, започну неке неодложне радове а то се исто планира и са пијацама. Паника ће их, како наводе наши извори, одвести толико далеко, да ће разговоре са народом на улици, у својим медијима прогласити „насилним узнемиравањем грађана“.

Члан Надзорног одбора за изборну кампању Слободан Првановић предложио је колегама из тог скупштинског тела да реагују поводом тога што неке изборне листе не могу да добију општинске сале за своје представљање грађанима, као и да усвоје став о функционерској кампањи.

– Верујем да ћете се сложити да ми морамо да се боримо против јагме, или било ког другог вида примитивизма, уколико се они појаве у оквиру предизборне кампање – поручио је Првановић.

Нема сумње да је режимске чуваре захватила паника.

Знају, ако падне Вучић, они ће се вратити одакле су и дошли. На само дно, иако су морално и сада на њему.