Прочитај ми чланак

МСП Русије: Наставићемо борбу против демонизације Срба и оправдавања агресије

0

Москва ће се, заједно са својим партнерима у Београду, супротставити покушајима искривљавања историје југословенске кризе и вређању сећања на жртве НАТО бобардовања, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Руско МСП у саопштењу поводом 25. годишњице почетка агресије НАТО на СР Југославију наводи да ће наставити борбу против демонизације Срба и оправдавања агресије.

„Сада се све чешће може чути како САД и ЕУ позивају Србе да ‘окрену страницу’ и опросте НАТО за инвазију пре 25 година и још их представљају као главне кривце за драматичне догађаје који су пратили распад Југославије, међу којима је и бомбардовање 1999. године“, наводи министарство.

Москва је догађаје описала суштином начина на који „Запад одржава мир“, преноси ТАСС.

„Тешко је наћи речи који описују степен западњачке бестидности и одсуства самокритичности“, наводи се у саопштењу.

Срамно саопштење НАТО земаља поводом годишњице злочина

Амбасадори Француске, Италије, Немачке, Норвешке, САД и Уједињеног Краљевства огласили су се данас, на 25. годишњицу почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, срамним саопштењем ни мање ни више него правдајући бруталност својих армија које су у црно завиле хиљаде породица и економију ионако осиромашене земље довели до руба пропасти.

Шта су грађанима Србије поручили амбасадори саопштењем које потписује Амбасада Француске у Београду?

Подсећају да је 24. марта 1999. године почела војна интервенција, али коју нико није желео!

„Операција Савезничка снага осмишљена је да натера Слободана Милошевића, тадашњег председника Савезне Републике Југославије, да прекине злостављање цивилног становништва на Косову, да спречи хуманитарну катастрофу и омогући избеглицама и расељеним лицима повратак, а хуманитарним организацијама приступ Косову.

Ова војна операција покренута је након што су исцрпљена сва политичка и дипломатска средства да се Слободан Милошевић убеди да се определи за решење путем преговора и за мир на Косову, на основу споразума из Рамбујеа и уз испуњење захтева из Резолуције 1199 Савета безбедности, усвојене у оквиру Поглавља VII уз подршку Русије“, наводи се у саопштењу.

Непримерено је да на данашњи дан поново сваљују кривицу на СР Југославију, односно на Милошевића, иако су извршили агресију мимо међународног права.

Оно што недостаје у саопштењу јесте да је у њиховој војној интервенцији погинуло око 2.500 цивила, међу њима 89 деце, а рањено око 6.000 особа.

За 78 дана на СР Југославију пало је око 420 хиљада граната укључујући и оне са осиромашеним уранијумом о чијим последицама ће тек да се пише и говори.

У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, бомбардоване су две рафинерије у Панчеву и Новом Саду, што је имало и несагледиве еколошке последице. НАТО је употребио, наводно први пут, такозване графитне бомбе за онеспособљавање електроенергетског система.
И онда савезници у саопштењу кажу да операција није „била усмерена против народа Србије“ и да осећају „дубоко жаљење због изгубљених људских живота на Косову и у Србији“.

О каквом жаљењу је реч говори и то што у саопштењу откривају прави циљ агресије.

„Данас се сећамо и жалимо за изгубљеним животима недужних, али и размишљамо о нашој заједничкој будућности са Србијом и Косовом у европској породици народа.“

Зар је такав став примерен на данашњи дан, зар треба на овакав циничан начин да грађане Србије подсећају да такозвано Косово третирају као независну државу. Да ли је предмет овог саопштења дијалог Београда и Приштине или нешто треће?

„Подржавамо налажење решења за спор између Косова и Србије, што је хитно питање европске безбедности, и уверени смо да је потпуна примена Охридског споразума постигнутог под окриљем и посредством Европске уније најбољи пут напред ка миру и стабилности у корист народа који живе у Србији и Косову“.

Ни речи извињења иако виде, чују и цео данашњи дан слушају да Србија неизмерно тугује и жали због оног што јој је отето и још на крају безобзирно подсећају на војну сарадњу са НАТО пактом.

„Војска Србије све тешње сарађује са НАТО алијансом и европским партнерима учествујући у мисијама Заједничке безбедносне и одбрамбене политике. Партнерство је начин на који можемо заједно градити мирну и стабилну будућност какву наши народи заслужују“, закључује се у саопштењу.