Прочитај ми чланак

МРКОЊИЋ: Ја сам крив за Прокоп, моја „рак рана“

0

Београд -- Бивши министар инфраструктуе и саобраћаја Милутин Мркоњић рекао је да преузима кривицу за то што Прокоп још није завршен.

Он је за Данас рекао и да је тај пројекат његова „рак рана“.

Foto: Železnice Srbije

„Ево ја сам крив. Преузимам сву кривицу на себе, али молим садашње стручњаке који раде на њему да га коначно заврше. Ја сам спреман да им помогнем, уколико желе моју помоћ“, рекао је он.

Мркоњић је додао и да Прокоп мора да се оспособи технолошки и инфраструктурно, да се ураде две техничко-путничке станице и локо-теретна станица, како би се ослободио Савски амфитеатар.

Он је истакао и да је проблем са великим инвестицијама тај што су за њих потребна велика средства, а ниједна међународна институција не улаже радо у њих.

Према његовим речима, ниједан политичар у Србији, такође, не воли такве пројекте јер се они раде на дуге стазе, а политичари махом планирају од мандата до мандата.

„Таква је ствар је са Прокопом, исто и са Коридорима. Потребан је државни континуитет да би се они завршили“, истиче Мркоњић за Данас.

У свом плану о великим инвестиционим пројектима из 2013. Мркоњић је у вези са Прокопом написао:

„За успешан завршетак овог великог инвестиционог подухвата потребно је, кроз сталну сарадњу државе, железница и града проверити усклађеност техничко-технолошког и просторно-урбанистичког решења, иновирати их, а затим ускладити динамику реализације у циљу постизања максимално позитивних ефеката за железнички саобраћајни систем и град.“

Његова анализа и планови још постоје, иако је Мркоњић те исте године смењен са места министра саобраћаја. На то место је наредне године дошла актуелна министарка Зорана Михајловић.