Прочитај ми чланак

Може ли Јеремић на чело УН?

0

-(Бета)
Иако мандат генералном секретару УН Бан Ки Муну истиче тек 2017. године, већ су почеле спекулације око тога ко би могао да га замени на тој функцији а међу потенцијалним кандидатима могао би да буде и председавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић.

Портал „Ворлд политикс ривју“, који се бави анализама међународне политике и кретањима у секторима економије, геополитике и војних послова, процењује да би трка за новог првог човека УН могла да буде прљава.

Процењује се да ће кључна дипломатска борба бити вођена на релацији Запад-Русија, што би могло да подсећа на хладноратовски период. WПР подсећа да се УН никада у потпуности нису ослободиле хладноратовског баласта и подела на Исток и Запад.

Иако постоји неписано правило да се ротирају региони из којих долази генерални секретар УН, остаје чињеница да од Другог светског рата никада није изабран кандидат који је подржавао исток Европе.

После толико година, могло би да се догоди да 2017. кандидат из источне Европе постане нови генерални секретар УН. До сада су на ту функцију бирана тројица кандидата из Европе, по двојица из Азије и Африке и један из Латинске Америке.

Када се 2006. године Бан Ки Мун кандидовао за ту функцију, имао је противкандидата из источне Европе у бившој председници Летоније Вајри Вике-Фрајберг. Сада се, међутим, поставља питање: ко би заправо требало да представља ту Источну Европу?

Да ли је то Пољска, која је у међувремну изашла из руске сфере утицаја и постала чланица ЕУ? С
друге стране, ту су бивше совјетске републике које су и даље под утицајем Москве.

У институцијама УН последњих година било је очито прегласавање Истока и Запада око битних функиција попут Савета за људска права и Генералне скупштине УН. WПР подсећа да је Вук Јеремић изабран на место председавајућег Генералне скупштине уз подршку Русије, и да је победио кандидата из Литваније кога је подржала ЕУ.

„Иако та функција тешко да је врх дипломатије, Јеремић је искористио за поделу између Запада и старог српског непријатељства. Експерти за људска права повукли су се из дебате о међународној правди коју је он заказао за овај месец, из страха да би могла да се претвори у платформу за осуду процесуирања српских ратних злочинаца“, оцењује WПР.

Bundestag-nemacka-parlament04Портал наводи да дипломате процењују да Јеремић своје дужности у УН обавља „будаласто“ и да његово вођење Генералне скупштине личи на позориште. С друге стране, Русија би била врло задовољна уколико би то могло да подстакне да следећи генерални секретар УН, што је далеко утицајнија позиција, буде неко ко ће одговарати руским утицајима.

„Москва је уверена да Бан следи углавном америчке интересе и чак је претила његовом сменом због тога како се поставио према питању независности Косова 2008. године“, наводи WПР.

С друге стране, ЕУ има јак интерес да следећи генерални секретар УН буде неко „пријатељски настројено лице“. У том контексту помиње се шведски дипломата Јан Елиасон, бивши министар спољних послова Шведске који је сада заменик генералног секретара УН.

Портал подсећа да је Јеремић показао интересовање за функцију генералног секретара УН што, како оцењује, није изненађење. Од осталих кандидата помињу се бивши словеначки председник Данило Тирк, словачки дипломата Јан Кубиш, и директорка Унеска, Бугарка Ирина Бокова.

WПР процејује да то неће бити једина имена и да ће се до краја 2016. године сигурно појавити и нови претенденти на ту функцију. Међу њима треба очекивати и неке амбициозне дипломате из Европске уније. На избор новог првог човека Светске организације могао би да утиче и однос према Сирији, будући да су се ту укрстили интереси Запада и Русије.