Прочитај ми чланак

Мостар: Срби – грађани из гета

0

(Танјуг)
mostar-bridge-1-Mostar-1302686581Срби у Мостару су обесправљени, јер иако су конститутиван нису и равноправан народ, пошто Бошњаци и Хрвати могу без њих доносити одлуке, закључено је на данашњој Конференцији о положају Срба у Мостару.

На конференцији је предложено и оснивање регије Херцеговина и подржана идеја о уређењу Мостара као дистрикта.

Представник Српског већа Ратко Пејановић оценио је да је Статут Града, који је наметнуо бивши високи представник међународне заједнице Педи Ешдаун, неодржив и лош, па је предложио покретање иницијативе за његово побољшање како би сви народи били равноправни.

Према речима учесника скупа, неравноправност Срба огледа се кроз незапосленост и незаступљеност у институцијама, јавним установама, предузећима.

Ниједан Србин не врши директорску, нити функцију у управним одборима, па чак ни у школама које су некада носиле имена српских писаца, истакнуто је.

На скупу је позван експертски тим за реформу Федерације БиХ да озбиљно размотри поруке с конференције или ће у противном сносити одговорност за наставак даље дискриминације.

Између осталог, затражено је да се обавезно уграде квоте запослења за Србе према попису из 1991. године, као и ревизија приватизације којом је бошњачким и српским радницима онемогућено учествовање у приватизацији, пренела је агенција Фена.