Прочитај ми чланак

Москва: Хаг наставља са митом да су Срби криви

0

moskva_ruska crkva 10

Москва — Руско министарство спољних послова сматра да Хашки трибунал наставља да ствара мит о српском народу као једином одговорном за злочине у бившој Југославији.

У саопштењу које је објављено поводом пресуде лидеру босанских Срба Радовану Караџићу наводи се и да се нису обистинила очекивања Русије да Трибунал буде институт правде.

„Русија подржава МКСЈ створен 1993. године и отворено је говорила да Трибунал не треба да постане место за обрачунавање или инструмент освете, већ да буде прави институт правде која би довела до победе правде и здравог разума“, наведено је у саопштењу уз констатацију – „Ова очекивања нису се обистинила“.

Руско министарство навело је да данас чак ни судије Трибунала не скривају да суд користи сумњиве методе у свом раду. Треба имати у виду, како се додаје, да МКСЈ, ад хок или провизорна институција, делује већ више од 20 година и да је потрошио милијарде за рад.

У саопштењу руског МСП се оцењује да би било боље да је новац утрошен у мировни процес у земљама бивше Југославије.

„Трибунал је игнорисао рокове које је поставио Савет безбедности УН за његов рад и тежак је терет на плећима светске заједнице“, закључује руско министарство.

 

Танјуг