Прочитај ми чланак

Мораш да одговориш са „ДА“: Напредњаци почели и СМС-овима да зову на Вучићев скуп

0

Како се приближава 26. мај и контрамитинг председника Александра Вучића, тако се повећава и притисак на грађане широм Србије да се тог дана појаве у Београду. Да се кампања заиста захуктала потврђују и СМС поруке у којима се грађани позивају да "помогну у одбрани Србије од оних који желе да је сруше".

Вучић је за свој контрамитинг 26. маја планирао да ангажује чак 2.200 аутобуса, незванична су сазнања из кругова блиских власти. Да се интензивно ради на томе да Вучићев контрамитинг буде најмасовнији икада, сведоче и информације које долазе из градова широм Србије. Сви говоре о квотама, списковима и претњама.

Али то није све… Грађани се позивају и телефонски на митинге. Поред оних који се налазе бази бројева телефона које поседује партија, позив је упућен и грађанима који никада нису имали никакве везе са владајућом партијом. Неки од њих, између осталих и политиколог Душан Миленковић, објавили су да им је стао позив на Вучићев контрамитинг са броја 2605.

„Председник Александар Вучић Вас позива да учествујете на великог народном скупу „Србија наде“ у Београду, испред Народне скупштине, у петак, са почетком у 19х. Уверени смо да Вашим присуством можете помоћи у одбрани Србије од оних који желе да је сруше. За потврду доласка, одговорите са ДА“, стоји у поруци.

Нова.рс дошла је у посед документа из једног од одбора Српске напредне странке, на ком су таксативно набројана имена, улога и ценовник задужења „протестаната“ на контрамингу Алескандра Вучића.

У документу насловљеном „Поуздани активсти за скуп у Београду“ налази се 13 имена и подељеним улогама на “носиоце СНС барјака” и “викаре”. Четворо барјкатара са списка ће за ношење заставе бити плаћени 1.700 динара по глави, који ће им се додати на већ договорене дневнице које се, у зависности од дела Србије из ког ће бити допремљени на скуп, крећу од 2.000 до 5.000 динара.

Преосталих деветоро су означени као “викари”. Међутим, титула коју углавном носе помоћни свештеници, у СНС контексту подразумева људе чији ће задатак бити да извикују наручене пароле, за 1.500 динара. По писаном упутству, четворица ће по наруџбини узвикивари “Ацо Србине”, док је троје задужено да у кључном моменту, који ваљда треба сами да препознају, треба да узвикну „Тако је!“.

Последња два имена са списка припадају женским особама и оне имају за задатак да узвикују “Уа, фашисти”, по истој цени као и остали “викари”.

Међутим, за разлику од колега који уз повике морају да, како стоји у документу, и аплаудирају, “викарке” против фашиста су ослобођене те обавезе.