Прочитај ми чланак

МЛАЂА ЂОРЂЕВИЋ У ПРЕБИЛОВЦИМА на помену српским страдалницима

0

Млађан Ђорђевић, председник покрета Ослобођење присуствовао је крсној слави и помену страдалом народу у Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима.

Овај храм место је поклоњења српским страдалним мученицима. Литургију је служио владика захумско – херцеговачки Димитрије, а беседу одржао игуман манастира Житомислић Данило.


Ђорђевић се налази у вишедневној посети Републици Српској. Током посете Херцеговини Млађа Ђорђевић је посетио Вишеград, Мостар, Требиње, Невесиње, Љубиње, Билећу и Гацко, а у оквиру посете је посетио и српске светиње и знаменитости.

Храм Васкрсења Христовог је саграђен на месту спомен-костурнице у којој су 1991. сахрањене кости 4.000 Срба, које су усташе током 2. светског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама. Спомен коштуница је минирана у јуну 1992. када су ово место спалили припадници ХОС И ХВО.

Подсетимо, усташе су 6. августа 1941. године побили око 600 жена и деце из села Пребиловци. Од 1000 становника Пребиловаца, убијено их је 820. Свети мученици пребиловачки су светитељи СПЦ. Ово место страдања данас чува успомену и опомену на страдање српског народа.


Ђорђевић је, такође, имао разговоре са представницима друштвеног и политичког живота Срба у Херцеговини, а посетио је и Србе повратнике у Иваници, у општини Равно.