Прочитај ми чланак

Млађан Динкић и Чедомир Јовановић тајно разговарали о СНС, економији и политици

0

ceda-dinkic(Блиц)
Лидер УРС и министар привреде и финансија Млађан Динкић састао се крајем прошле недеље са председником опозиционе ЛДП Чедомиром Јовановићем, сазнаје „Блиц” од извора из врха Владе Србије.

И у УРС-у и у ЛДП-у су нам потврдили да су Динкић и Јовановић разговарали, али свака од странака различито интерпретира теме и детаље овог састанка.

Када је Чедомир Јовановић пре неколико месеци најавио стварање широког фронта који би се супротставио разарајућој влади, а земљу модернизовао, вероватно нико није помислио да ће се у том фронту наћи и владајући УРС. Зато саговорник “Блица” из врха ЛДП који је инсистирао на анонимности каже да је главна тема разговора Јовановића и Динкића била “формирање политичког фронта који би могао да стане на пут великој експанзији Српске напредне странке”, нарочито после последњих победа на локалним изборима у Земуну и Косјерићу, где су напредњаци освојили апсолутну већину.

Чега се плаше Динкић и Јовановић
УРС Млађана Динкића на последњим локалним изборима у Земуну у коалицији са СПО освојио је само 550 гласова, односно 0,98 одсто укупних гласова. На изборима у Косјерићу УРС је изашао у коалицији са СПС-ПУПС-ЈС и освојио треће место са 11,52 одсто, иза СНС и ДС.
ЛДП је на изборима на изборима у Косјерићу наступио са ДС и освојио 17,59 одсто, док на изборима у Земуну нису прошли цензус јер су освојили 4,14 одсто гласова.

– Динкић је већ неколико пута “слао сигнале” да жели да се састане с Јовановићем, после чега га је лидер ЛДП и позвао. Тада му је изложио своје виђење политичке сцене у Србији, указао је на проблем неконтролисаног скока популарности СНС и указао на то како се против тога борити.

Јовановић му је изнео предлог да у нови политички фронт који би био више од коалиције поред ЛДП треба да уђе ЛСВ и ДС, али без Драгана Ђиласа, и да је и УРС добродошао у овај савез – наводи извор “Блица”, не желећи да открије место састанка двојице лидера.

С друге стране, извор из врха УРС који је такође инсистирао на анонимности каже за “Блиц” да су Динкић и Јовановић разговарали само о економским темама, као и да се састанак двојице лидера одиграо на “јавном месту”.

– Динкић је Јовановићу изложио свој план неопходних, али болних економских и социјалних реформи које у Србији морају да се спроведу. Динкић је и истакао да је за спровођење таквих реформи неопходан и шири консензус у Србији, не само у оквиру владајуће коалиције, већ и међу опозиционим странкама. Јовановић је Динкићу тада рекао и да је ЛДП спремна да подржи све реформе које ће иако болне суштински реформисати српско друштво.

До Јовановића и Динкића јуче нисмо успели да дођемо. Један од најближих сарадника лидера ЛДП и председник београдског одбора Младен Башић рекао нам је да Јовановић „свакодневно ради на плану укрупњавања политичке сцене и обједињавању фронта грађанске Србије који би поново активирао успаване бираче и водио опоравку земље“.

– То су теме на којима председник ЛДП ради од септембра прошле године, а пре скупштине странке заказане за 22. јун, изаћи ће с конкретним идејама и предлозима – наводи Башић.