Прочитај ми чланак

МЛАДА СРПСКА СНАГА – покрет младих људи који не желе да ћуте и седе скрштених руку (Интервју)

0

mlada srpska snaga

С обзиром да први пут као удружење дајете интервју за Србин.инфо, да ли бисте могли да се представите нашим читаоцима?

Настали смо као удружење под именом Млада српска снага и за сада су сви чланови удружења из Новог Сада, уз отворену могућност и одређеним контактима, да се у најскорије време удружење прошири и по другим местима наше земље. Удружење чине млади људи, углавном студенти и неколицина старијих људи за које волимо да кажемо, а тако и они сами говоре, да спадају у онај део народа којима мозак није опран. Занимљивост везана за удружење се огледа у чињеници да смо од АПР-а добили званично потврду о регистрације на 5. октобар ове године.

Кажете да ваше удружење претежно чине млади људи, што се може видети и из вашег имена, а права је реткост видети младе да се окупљају око неког циља. Желели бисмо да сазнамо из којих разлога сте се окупили и који су ваши циљеви?

Разлог нашег окупљања огледа се у тежњи да окупимо младе способне и вољне да живо делују на дешавања у земљи, да кроз деловања освешћујемо друге, а пре свега младе, јер сматрамо да до битнијих промена се долази једино ентузијазмом и енергијом која је присутна код младих. Битније промене између осталог представљају промене у перспективи, где не желимо да будемо неми посматрачи, самим тим и саучесници у немилим дешавањима у Србији, проузроковани од система, политичара и групација око њих.

Циљеви се надовезују на претходно наведене разлоге, где је суштина бављење друштвено одговорним радом, кроз деловање у области хуманитарног, социјалног, културног и неизбежног друштвено политичког рада.

На који начин мислите да остварите ваше циљеве? Свесни сте да је могућност остваривања идеја у Србији мала.

На ово ваше питање одговорили бисмо на мало другачији и несвакидашњи начин. Суштина читавог функционисања Младе српске снаге заснива се на организацији, односно управо оном што је нашем народу постало потпуно страно. У Србији су функционисања удружења и разних других групација преузета из политичких странака, а то значи да се читава организација своди на вољу једног човека, који ведри и облачи, а сви остали зависе од његове милости. Сам начин напредовања, односно награђивања чланова групација своди се на улизивање тј. сервилност ка вођи, који се претвара у диктатора. Из таквих организација се касније преузимају предузећа, министарства, читава земља, где имамо ситуацији управо онакву каква је данас.

Млада српска снага је организована на потпуно другачијим принципима и код нас се тачно зна где се завршава чија функција и где почиње функција другог, знају се надлежности и овлашћења свих чланова удружења, као и одговорности које одређене обавезе одн. функције носе. Посебно смо поносни на чињеницу да се наше финансије јавно истичу на нашој Фејсбук страници и да сви пратиоци странице имају увид у финансије, с тим што чланови након одређеног времена могу добити конкретне финансијске извештаје где су и како средства трошена. Дакле, ми наше циљеве желимо да остваримо стварањем здравог система организовања, на који ће бити уграђивани најспособнији људи или боље речено да ударимо здраве темеље, како бисмо на те темеље могли наставити градњу.

Ваш одговор на наше претходно питање је прилично занимљив, те нас занима да ли сте нешто конкретно предузели по том питању?

Као што смо већ рекли, званично нам је одобрено оснивање 5. октобра што је тек нешто више од месец дана, те у складу са том чињеницом можемо говорити о конкретним стварима које смо урадили. Подржали смо кампању „Но Косово Унеско” тако што смо организовали протестну шетњу у Новом Саду, на коју се одазвао значајан број људи, где је важно напоменути да је просек година присутних била „двадесет и која“, што нас посебно радује и даје нам ветар у леђа. Организовали смо и акцију добровољног давања крви, која је наишла на леп пријем. У плану имамо још много тога да остваримо и сматрајте да је ово тек почетак.

Да ли нам можете рећи какве су ваше даље активности или како сами кажете да у плану имате још много тога?

Што се конкретно акција, односно спољних дешавања тиче, желимо да направимо што већи број трибина, пре свега за младе људе, јер као што смо већ рекли, наш циљ јесте освешћавање и укључивање људи у стварност, а не у бајковите приче које се сервирају преко телевизијских канала. Наравно, у склопу тога ће бити и пар мањих акција, контаката са другим здравомислећим групацијама, а спремамо и један велики хуманитарни турнир крајем пролећа, почетком лета. Свесни смо да се код нас у Србији свашта дешава и да за оне који желе да раде увек има посла. За тај посао само треба имати чврсту организацију и довољан број људи, што нам је у увом тренутку свакако најбитније.

Споменули сте контакте са другим организацијама и волели бисмо да чујемо како гледате на њих и које је ваше мишљење о њима?

Пре свега једна ствар се мора рећи како бисмо уопште могли дати одговор на ваше питање. Многе здраве групације на унутрашњем плану је уништила организација, тачније организација није ни постојала, а на спољном плану велика сујета, те никада или веома ретко је долазило до договора између сличних групација. Ми из Младе српске снаге не сматрамо да смо најбољи и да смо безгрешни и као такви смо свесни да само заједничким деловањем неке ствари се могу покренути са мртве тачке. Желимо да сарађујемо са свима који нису страначки упрљани и који су сличних размишљања и циљева као и ми, а то се пре свега односи на удружења, организације или групације, назовите их како год желите, али никако политичке странке. Таквим групацијама желимо сву срећу у раду и наду да ћемо једног дана сарађивати, а са некима од њих смо и у контакту, што је и више него добро за почетак. Такође, нудимо и сву помоћ, колико год је то у нашој могућности да пружимо, и радо бисмо се одазвали позиву. Сујета је велико зло и једини начин да се победи су дела, а не речи.

Хвала вам на вашем издвојеном времену за интервју-у.

Хвала вама што сте нам омогућили представљање Младе српске снаге и надамо се даљој успешној сарадњи, посебно знајући колико су медији у Србији затворени. Част изузецима у које свакако спада Србин.инфо. Хвала вам још једном.

(Млада српска снага, Србин.инфо)