Прочитај ми чланак

Митић: Стратегија спољне политике Двери – позив на нови национални консензус

0

Полазећи од чињенице да се савремени свет налази у процесу трансформације ка новом, мултиполарном и постлибералном међународном поретку, који доноси нове изазове, али и нове могућности у једној измењеној геополитичкој реалности која се успоставља, Српски покрет Двери, као одговоран политички субјект, сматра да је време за отварање широке друштвене дебате око спољно-политичке оријентације државе Србије у наредном периоду.

Двери, својим нацртом Стратегије спољне политике, желе да укажу на чињеницу да у актуелном историјском тренутку, када се одлучује о опстанку српских земаља и српског народа у целини, као и човечанства као таквог, Република Србија нема своју спољно-политичку стратегију усвојену као државни документ. Спољно-политичка оријентација препуштена је „саморазумљивим“ европским интеграцијама, или ad hoc поступању у складу са тренутним интересима власти.

Зато нудимо отворени документ нове спољне политике, као покушај је да се отвори дебата на ову тему како би се постигао нови национални консензус и донела нова државна и национална стратегија која одговара вредностима и интересима српског народа, и Србије као суверене, независне, војно неутралне, економски, социјално и културно развијене, еколошки и здравствено безбедне државе.

Као целовит документ, стратегија Двери полази од принципа спољне политике који укључују:

  • Очување уставног поретка, суверенитета и територијалног интегритета;
  • Очување и развој српског народа као једног и недељивог;
  • Војна неутралност;
  • Економско-социјални развој, регионална сарадња, културно-цивилизацијски и духовно-морални идентитет;
  • Поштовање и очување међународног права и нови облици међународне сарадње засновани на миру и мултиполарности.

Узимајући неутрализам као вредносно-политичку претпоставку Стратегије, и полазећи од основе српског народа као једног и недељивог, она се посебно фокусира на циљеве очувања Косова и Метохије у саставу Србије и очување и унапређење статуса Срба и СПЦ у матичним српским земљама, окружењу и дијаспори. У том смислу приоритети су јачање конститутивности, колективних и индивидуалних права целокупног матичног српског народа у окружењу, као и јаче повезивање дијаспоре са српском полицентричном матицом, пре свега у Србији, Републици Српској и Црној Гори, као и очување и заштита имовине Српске православне цркве и права верујућих СПЦ на њеној целокупној канонској територији.

Приоритет у сарадњи треба дати свим политичким субјектима у Европи и свету који не спроводе условљавање Србије за економску сарадњу и који поштују српски културно-цивилизацијски идентитет и традиционалне духовно-моралне и породичне вредности, и не намећу Србији ЛГБТ+ идеологију и нову трансхуману агенду, а привилегована партнерства остваривати са свим државама које нису признале лажну државу «Косово».

др Андреј Митић

Члан Председништва Двери
Интернационални секретар Двери