Прочитај ми чланак

Мирослав Лазански: На делу покушај ревизије узрока Првог светског рата

0

miroslav-lazanski-tribina

БАЊАЛУКА, 28. ЈУНА /СРНА/ – Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански сматра да је веома битно каква ће слика вечерас бити послата из Андрићграда, гдје се обиљежава 100 година од Сарајевског атентата, јер је на дјелу покушај ревизије узрока Првог свјетског рата и пребацивања кривице на Србију и српски народ.

Лазански је напоменуо да се историјски догађаји не могу оцењивати савременим мјерилима, истичући да је Гаврило Принцип, прије свега, био романтични револуцинаонар.

Он сматра да је у БиХ немогуће организовати јединствену манифестацију поводом обележавања 100 година од почетка Великог рата, због приступа дела Сарајева историјском наслеђу и њихове ревизије историје.

Говорећи о данашњем отварању Андрићграда, чији је идејни творац режисер Емир Кустурица, Лазански истиче да је град од камена одличан пројекат Кустурице и Републике Српске у историјском, културолошком и научном смислу.

„Андрићградом, Вишеград и цијели тај дио Републике Српске добили су одличну композицију“, рекао је Лазански за Радио-телевизију Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Александар Вучић и прослављени српски режисер Емир Кустурица свечано су јуче  отворили Андрићград, у присуству великог броја грађана, као и представника јавног, културног и политичког живота Српске и Србије.

(Срна)