Прочитај ми чланак

Мирјана Бобић-Мојсиловић: Не дај да нас раставе

0

Mirjana-Bobic-MojsiloviШто би рекао онај момак са „Јутјуба“ – „Све ово што нам се догађа није истина“. И заиста, све ово што се догађа у Србији – земљи да преврне, добија обрисе политичке сапунске опере.

Иако ових дана Александар Вучић не крије задовољство због успешног рада странке, и поручује да је СНС једина странка у новијој српској историји која годину дана држи рејтинг већи од 40 одсто, утисак је да је фамозни високи рејтинг, и овог пута, она тачка на којој почињу проблеми. Да ли се ради о страним службама које контролишу „допустивост рејтинга“, превртљивим и поткупљивим члановима странке или о класичном српском поимању политике и странке као ЕГОленда, више није ни битно. Тек, сад када је СНС најјача, одједном изгледа као да унутарстраначка идила и занос јењавају.

Новине распаљују машту читалаца – управо су освануле вести да је Мирослав Мишковић позвао председника Србије непосредно пред своје хапшење. Само дан раније, први потпредседник владе обавестио је јавност да Мирослав Мишковић окупља тајкуне и опозицију како би здруженим снагама ударили на њега. А затим први потпредседник владе изјављује да га нико неће посвађати са Томиславом Николићем. А затим, на седници председништва СНС, која је најављивана као експлозивна, неколико је високих функционера странке „добро изрибано“, иако је данима уназад најављивано да ће бити обављена чистка у редовима СНС. Уз све то, Александар Вучић најављује изборе у својој странци, и исказује спремност да своју позицију провери на страначким изборима, док, у међувремену, политички рат између Томе Николића и Млађана Динкића, око Кинеза и грожђа, распламсава се до узајамних претњи тужбама, а акција „Гром“, у којој је ухапшено стотине дилера дроге, бар на један дан скреће пажњу јавности са ових „непријатних“ тема.

Са друге стране, није тешко приметити да је жестине српских таблоида, који су у последње време немилосрдни према многим политичарима из власти и из опозиције, поштеђен само Александар Вучић. То може да говори само две ствари – или је он збиља неупоредиво најмоћнији човек у Србији, или једино он нема „путера на глави“. Ипак, Вучићево заклињање да нико неће посвађати њега и Тому звучи српски познато.

Можда нема сукоба између Томислава Николића и Александра Вучића, али се неко постарао да игледа као да га има. Уз то није тешко запазити да је у последње време председник Србије гурнут у чељуст таблоида – са једне стране представљен је као човек који шаком и капом дели ордење, са друге стране, афера са Динкићем, киселим грожђем и кинеском ватром прилично шири медијску мрљу. Александар Вучић представљен је у медијима као човек који разрешава сваки Гордијев чвор српског политичког „свиленог конца“, а томе треба додати да из опозиције све чешће Александар Вучић добија аплаузе на отвореној сцени.

Александар Вучић је тако, само у овој недељи, сакупио неколико важних поена. Најавио је и да ће до краја године бити завршене истраге о 24 спорне приватизације. Најавио је нова хапшења која ће шокирати јавност. Најавио је сређивање стања у СНС и смену нерадника и лопова из сопствених редова. Најавио је изборе у странци, најавио је да му тајкуни спремају жестоки ударац и да ће се још жешће бранити и најавио је да су он и Тома тим који нико раставити неће.

Да ли је Александар Вучић већ почео предизбону кампању, и да ли, док он пева „Не дај да нас раставе ови људи зли“, Тома Николић чује неку другу музику?

(Вечерње новости)