Прочитај ми чланак

МИНИСТАРКА: Природно је да се сарађује са страним факторима; ВУЧИЋ: живећемо боље!

0

ZORANA MIHAJLOVIC

Министри у Влади Зорана Михајловић и Александар Антић сагласни су да ће одлука о евентуалним ванредним парламентарним изборима бити ствар договора.

Министар саобраћаја Александар Антић рекао је, гостујући у Утиску недеље, да су односи СНС и СПС добри, да је сарадња на високом нивоу и даје реазултате. 

Он је рекао да питање избора треба да буде договор Дачића и Вучића, али треба чути и председника Николића. 

„Њихова је кључна, они треба да дефинишу приоритет Србиије. Ја не могу да кажем да ли ће бити избора или не, мислим да то не зна ни Зорана Михајловић. Морамо наставити са кључним пословима за Србију, а то су економија и евроинтеграције. Тешко се живи и ми морамо да решавамо горућа питања. Питање избора још није донето. Мислим да се те одлуке доносе у Београду, а не Бриселу или Вашингтону“, рекао је Антић. 

Потпредседница СНС Зорана Михајловић рекла да ако буде избора то ће бити договор. 

„Неће бити турбуленције као што је било раније, сасвим сигурно. Још није било седнице странке о изборима, али ће бити ускоро. Природно је да се сарађује са страним факторима, зато договори морају да постоје. Ја сам се још у јуну залагала на седницама странке да буде ванредних избора“, наводе Михајловићева. 

Социолог Јово Бакић, за разлику од Михајловићеве и Антића, каже да је за изборе кључан Брисел. Он не верује да ће СПС и СНС бити у коалиционој влади на пролеће. 

„Ако се Брисел не противи изборима, њих це бити, а ако се противе њих неће бити. Они много воде рачуна шта се дешава на Косову“, наводи Бакић.

Говорећи о Србијагасу, Зорана Михајловић је рекла да СПС можда и јесте за реформе, али је Душан Бајатовић, њен директор, против реформисања Србијагаса. 

„Око свега што смо до сада радили имали смо консензус, сада нам је под број један Србијагас, а после су то предузеца у реструктурирању. Као што смо искорачили у преговорима са ЕУ тако и овој сфери морамо да искорацимо. Од реформисања предузећа се живи, треба да се остварује профит, а не да имамо губитке“, рекла је министарка енергетике. 

Антић је рекао да не може да прихвати да се то питање ставља у први план јер та полемика са Бајатовићем траје већ годину и по дана. 

„Ево мени је рецимо Железница најбитнија, која такође има отпор према реструктурирању, сваке године се из буџета издвоји око 100-150 милиона евра субвенције Железари. Мени је досадило да одговарам да ли се пласим избора, то није страх већ оно што је важно за Србију“, казао је Антић. 

Михајловићева је рекла да ако неко Јавно предузеће има губитке и од једног евра, онда је за изборе ако то не може да се реши. 

Бакић је рекао да је у Србији један проблем кључан. 

„Не видим да ће тај проблем ове странке решити, а то је департизација – од ње нисмо видели ништа. У јавним предузећима се запошљава булумента кадрова јер то неће моћи од 1. јануара. Грађани су уморни од свега тога, надали су се да кад је једна гарнитура отишла да ће друга радити нешто боље“, каже Бакић.

(Б92)

vucic 1

Вучић: Држава ликвидирала Ћурувију, бољи живот крајем 2014.

Потрепседник владе Александар Вучић оценио је да је чланство Србије у Европској унији 2020. године тешко остварљив, али могућ циљ. Економске реформе најважније.

На основу сазнања којима располажем, апсолутно поуздано могу да кажем да је „држава извршила ликвидацију Славка Ћурувије“, изјавио је вечерас први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, гостујући у емисији „Тешка реч“ Телевизије Пинк.

То ће се ускоро доказати, најавио је Вучић и оценио да убиство Ћурувије показује да смо имали власт, којој је и сам припадао, али са овим случајем нема никакве везе, која је мислила да је политичке проблеме могуће решавати убијањем неистомишљеника.

Био је потребан велики притисак на државне органе да бисмо дошли до чињеница, напоменуо је Вучић и додао да има „много страшних ствари са којима ћемо морати да се суочимо“.

Важно је да правда дође по своје, јер се од лажи не живи, поручио је Вучић и убиство Ћурувије означио као парадигму несрећа у којима смо живели.

Епилог овог случаја видећете у данима који долазе, најавио је Вучић.

Он је оценио да је његова политичка судбина мала ствар колико је значајно разрешење овог случаја.

ПОДЗЕМНИ РАТ ОКО СУЂЕЊА МИШКОВИЋУ

Потпредседник владе Александар Вучић изјавио је да се иза кулиса и око суђења Мирославу Мишковићу води прави „подземни рат“.
Он је, на питање водитеља емисије Тешка реч на тв Пинк, рекао да не може да коментарише оно што се догађа у вези с тим суђењем, јер би му пребацили да врши притисак на суд.
Али, констатовао је, медијски притисак постоји, води се кампања, у којој учествују готово сви медији, чак и неки државни, са циљем да се он прикаже као диктатор, а Мишковић као скроман човек са једним сакоом, који уредно плаћа порез.
„Праве се велике телевизије, које су финансиране из истих средстава, које треба да створе утисак да је Србија аутократска држава, а да је он сам диктатор“, рекао је Вучић и указао да Мишковићеви лобисти користе тактику сличну оној која се води како би се Путин приказао као диктатор и зао, а Ходорковски као светац.
На питање о коментарима угледних аналитичара у недавној емисији Утисак недеље, он је рекао да ће народ сам закључити колико су и да ли су угледни, а споменуо је да неки од њих „зарађују по неколико милиона на малим набавкама у државним компанијама“.
Он је демантовао гласине како је купио кућу у Болечу, Лозници,… и рекао да не жели да се бави приватношћу других, јер је то срамота.
На питање да ли је било непристојних понуда, а спомиње се, како је рекао водитељ, 50 милиона евра, Вучић је рекао да такве понуде до њега не допиру.
„Моја имовинска карта се није променила и неће се променити“, нагласио је Вучић.
Он је поновио да је најважње да суд да коначну реч у случају против Мишковића.

ВУЧИЋ: КРАЈЕМ 2014. ЋЕ СЕ ЖИВЕТИ БОЉЕ

Потпредседник Владе Србије Александар Вучић упутио је вечерс позив грађанима да помогну да се наредне године заједничким напорима Србија извуче из кризе, и поручио им да је уверен да ће бољитак осетити већ крајем 2014.

„Већ крајем 2014. људи ће видети светло на крају тунела и почеће лакше да живе“, уверен је Вучић.

Он је указао да ће првих шет месеци 2014 „бити јако тешки“:

„Реформа јавног сектора ће бити ужасно тешка, завршавање проблема предузећа у реструктурирању, доношење бројних закона…али, крајем године ће људи осетити да може да се живи боље“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће то грађани видети по признањима споља, али да ће и сами моћи да осете „по својим новчаницима и џеповима“.

Вучић је захвалио грађанима на стрпљењу, трпељивости, праштању грешака које су учињене, као и на разумевању да је много тога важног урађено и започето.

„Желим грађане да замолим да нам помогну да заједнички земљу извучемо из кризе и да 2015. дочекамо са већим оптимизмом и за то постоје озбиљни изгледи“, рекао је Вучић.

ИНТЕРЕСНЕ ГРУПЕ СПРЕМНЕ ДА УЛОЖЕ 100 МИЛИОНА ЕВРА ПРОТИВ СНС НА ИЗБОРИМА

 

Потпредседник Владе Александар Вучић оценио је вечерас да су поједине интересне групе спремне да уложе најмање 100 милиона евра у кампању против СНС у оквиру кампање у случају да буду расписани ванредни парламентарни избори.

Вучић је рекао да је то предочио својим партсијским колегама који заговарају расписивање избора: да би неки улозили огроман новац „да не буде СНС-а, или да не буде оваквог СНС-а“.

Он је, међутим, додао да ће се приклонити њиховом ставу уколико се створи лоса атмосфера и уколико се буде инсистирало на питању легитимитета.

„Позваћу премијера и рећи ћу му – ‘мислим, пријатељу, да треба да идемо на изборе, а пре тог ћу, наравно, консултовати председника'“, рекао је Вучић.

ЕКОНОМСКЕ РЕФОРМЕ НАЈВАЖНИЈЕ

Најважнији задатак у наредној години су економске реформе, фискалне реформе, реформа пореског система, доношење закона о стечају, приватизацији, раду, планирању и изградњи, изјавио је вечерас први потпредседник Владе Србије Александар Вучић.

У ЕУ ТЕШКО, АЛИ МОГУЋЕ 2020. ГОДИНЕ

Први потрепседник владе Александар Вучић оценио је да је чланство Србије у Европској унији 2020. године тешко остварљив, али могућ циљ.

Вучић је рекао да је могућ завршетак преговора за шест година и пуноправно чланство у Унији, уколико спроведемо реформе.

Отварање преговора са ЕУ је, по његовом мишљењу, један од најважнијих успеха постигнутих 2013. године.

Очекујем још проблема на путу у ЕУ, али је тај пут јасан, рекао је Вучић.

Он је рекао да се Србија у спољној политици показала као озбиљан партнер и да има као никад у новијој историји добре односе са Русијом, Америком као и Кином.

Вучић је рекао да отварање преговора са ЕУ није било лако, да су томе претходили тешки преговори и да су велику улогу у томе имали председник Србије Томислав Николић и влада, с премијером Ивицом Дачићем на челу.

(Вечерње новости)