Прочитај ми чланак

МИНИСТАРКА ПРАВДЕ: Трудићемо се да до краја 2017. године променимо Устав

0

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је данас да ће се то министарство трудити да Устав Србије буде измењен до краја 2017. године, а да пре тога мора бити промењен и начин избора носилаца правосудних функција.

vlada srbije u skupstini.si.5

„Измена устава није искључиво у надлежности министарства, то је ствар једног ширег консензуса“, рекла је Кубуровић и подсетила да је промена Устава предвиђена и Акционим планом за поглавље 23.
Кубуровић је за Б92 рекла и да у погледу измене Устава предстоји и измена чланова Високог савета судства и Државног већа тужилаца.

Према њеним речима акционим планом такође је предвиђено да мора доћи и до повећања независности судова и поступка избора носилаца правосудних функција, пошто је било примедби о превеликом уплитању извршне власти у сам процес избора.

Она је навела и да у Србији има више од 1,5 милиона нерешених судских предмета, највише у извршној материји.

„Имамо више од милион нерешених судских предмета и то највише у извршној материји. Применом новог Закона о извршењу и обезбеђењу која је почела 1. јула, успели смо да смањимо за 600.000 предмета и самим тим их растерећујемо“, рекла је Кубуровић.

Поводом обнове Палате правде, она је изразила наду да ће радови трајати две године и да ће све бити готово у задатом року, до краја 2018. године.