Прочитај ми чланак

Министар спољних послова Изреала: Не заборавите ужас Јасеновца

0

1(СРНА)
Козарска Дубица, 12. Маја /СРНА/ – Вршилац дужности министра иностраних послова Израела Зев Елкин поручио је да су данашње генерације обавезне да памте какав се ужас дешавао у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

„То је, прије свега, наша обавеза према овдје настрадалим Србима, Ромима и Јеврејима, јер онај који не памти прошлост и његова наравоученија не може да гради садашњост, а камоли будућност“, рекао је Елкин.

Обраћајући се на комеморативном скупу у Доњој Градини, Елкин је најприје поздравио преживјеле система смрти логора Јасеновац.

„Само захваљујући томе што сте преживјели и што сте нам данас свједоци ми смо у могућности да колективно памтимо и учимо о ономе што се овдје десило. Ви сте истински једини херији овога дана“, истакао је Елкин.

Он је подсјетио да је током четири године постојања логора Јасеновац, успостављеног од усташког режима, систематски вршено уништавање Срба, Рома и Јевреја и антифашиста.

„Овај логор смрти је у много чему био различит од других логора, јер су се у њему десиле посебне страхоте. Овдје су ножевима и маљевима убијене стотине хиљада недужних људи док им је гледано у очи“, навео је Елкин.

Он је оцијенио да је у Доњој Градини и Јасеновцу пакао Другог свјетског рата доживио свој врхунац.

Елкин је нагласио да је израелски народ из холокауста изградио државу на коју је поносан, те додао да израелски и српски народ сада треба да заједно и партнерски граде своју будућност.

Доња Градина представља највеће стратиште у систему концентрационих логора „Јасеновац“, који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске /НДХ/. Према неким процјенама, у Градини је убијено и закопано више од 360.000 људи, претежно Срба.

Према истраживањима стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у систему концентрационих логора „Јасеновац“ убијено је око 700.000 дјеце, жена и стараца. Међу страдалима је било највише Срба, Јевреја и Рома.

Према начину убијања, јасеновачки логор сматра се најмонструознијим стратиштем које је тада постојало у свијету, а који је основала и њиме управљала НДХ.