Прочитај ми чланак

МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ У ДРУШТВУ АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА: Страдало 10 плаћеника из Србије

0
Фото: Танјуг - Драган Станковић

Фото: Танјуг – Драган Станковић

Преко 30 српских држављана налази се у конфликтним зонама у Сирији и Ираку, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Према подацима којима се располаже, 10 особа је страдало, додао је он.

Регион западног Балкана је све примамљивије поднебље за регрутацију терориста, рекао је министар Стефановић отварајући Конференцију о страним терористичким борцима, спречавању радикализма и борби против тероризма у региону Балкана.

Министар Стефановић осудио је терористички напад на полицијску станицу у Зворнику, у којој је страдао један полицајац, а два повређена и нагласио да је Србија поуздан партнер међународној заједници у борби против тог „савременог зла“.

Он је изјавио да је тероризам претња која погађа читав свет и да само заједничка сарадња, модерна и обучена полиција и рад на превенцији могу да помогну у борби против њега.

Према његовим речима МУП Србије даје конкретне доприносе свакодневном разменом оперативних података и учешћем у међународним иницијативама, јачом контролом граничних прелаза, финансијским истрагама…

Стефановић је подсетио да је у Србији поднето осам кривичних пријава против особа који су у вези са тероризмом, као и да да је против седморо подигнута оптужница.

Како је истакао наш циљ је да кривично буду процесуиране све особе које пропагирају радикалну исламистичку идеологију.

Констатујући како савремене технологије доводе до унапређеног деловања терористичких група, српски министар полиције нагласио је да МУП настоји да стратешки и организационо прати трендове у борби против тероризма.

Он је објаснио да је унутар тог министарства формирана група која се бори против тероризма и екстремизма, додавши да једино модерна и обучена полиција може да се супротстави тероризму.

Први корак који ће Србија направити на том путу, како је рекао, јесте усвајање стратегије за борбу против тероризма којом ће се створити оквири за институционализовано поступање полицијских службеника.

Ипак, како је додао, репресивне мере нису једини лек против тероризма, већ се треба посветити и његовој превенцији.

Он је указао на чињеницу да интернет има значајну улогу у превенцији, због чега се треба посветити борби против његове злоупотребе.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Мајкл Кирби изјавио је да је борба против тероризма глобална одговорност којој се мора посветити сваки регион света.

Истакавши да је забринутост због тероризма транснационалне природе, Кирби је подсетио да терористичке организације нису нове, али да је опасност од њих све већа, посебно уз пораст дешавања на Блиском Истоку.

Констатујући да је радикализација свеприсутна, као и регрутација бораца у иностранству, Кирби је поручио да ће САД наставити да сарађује са осталим државама у борби против тероризма и додао да су земље источне Европе с правом препознале да је то озбиљна пошаст против које ниједна не може сама да се одупре.

„Ти проблеми захтевају међународну сарадњу како би се с њима изашло на крај“, закључио је Кирби.