Прочитај ми чланак

„Мило се неће мирно одрећи власти!”

0

Дан Д за Црну Гору! Судбоносни, 10. избори од независности те балканске републике почели су у недељу у седам часова.

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Главно је питање хоће ли Црна Гора остати у рукама „књаза Мила“, како га у народу зову, или ће на цетињски престо после 27 година сести неко други.

Истина, Мило је био видно нервозан до предизборне ћутње, па је оптужио Русију, Србију, Републику Српску и СПЦ за финансирање опозиције да га сруши са власти. Посебно се то односило на Демократски фронт и његовог лидера Aндрију Мандића, који је Милу тренутно навећи изборни ривал.

Истовремено, пред предизборну ћутњу у Црној Гори огласила се и њихова полиција која је тврдила да има поуздане информације да би у недељу могло да дође до нереда.

Драгољуб Aнђелковић, аналитичар, каже за „Aло!“ да је помињање нереда увод у могућност да Мило покуша да покраде изборе, јер је евидентно да он овога пута неће моћи да освоји власт.

– Са друге стране, он је се неће мирно одрећи, а акције против крађе избора прогласио би ударом на државу. Суштина ових избора у Црној Гори је да је то једина европска земља која има ауторитарни режим још из комунистичког времена. Људи који имају комунистичку свест не могу да схвате да губе изборе.

– Aко се деси да Мило данас изгуби на изборима, онда ће Црна Гора кренути у истински демократском правцу. Такође, Мило може да победи, али ако се то деси, не мислим да би могло да дође до грађанског рата, али тињајуће незадовољство грађана биће евидентно – закључује Aнђелковић.