Прочитај ми чланак

МИЛО, Бечић и Дритан честитали Бајдену победу пре Изборне комисије (ФОТО)

0

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је први у региону, уз колегу Хрвата Зорана Милановића, најсрдачније могуће честитао и Џо Бајдену и потпредседници Камали Харис. Фали само Тачи, који би такође могао да постави бројне срдачне слике загрљаја са Бајденом, али је тренутно у притвору Специјалног суда.

Црногорски председник ​Мило Ђукановић је на Твитеру, уз заједничку фотографију са Бајденом, описао избор Бајдена као велику победу за амерички народ и потврду снаге америчке демократије, као и велику победу за демократски свет.

„Почетак нове етапе наше плодне сарадње, и континуитет нашег вишедеценијског пријатељства и поверења“, написао је Ђукановић на Твитеру уз насрдачније честитке изабраном америчком председнику уз нагласак на одушевљењу Нато савезништвом.

Мило је један од ретких који је упутио хвалоспеве и Камали Харис, за коју сад већ сви знају да врло брзо преузима од сенилног Бајдена председничку функцију.

Пошто са њом није имао заједничку фотографију на коме „врца од среће“ као са Бајденом, Камил је обасуо комплиментима без мере као најгора „шлихтара“. Сат времена касније је, пошто је дао неком да му преведе Твит,  поново упутио хвалоспеве Камил на енглеском језику. За сваки случај. Па, ако га се сете- сете јер Бајден је ипак дементан.

Мило је у региону постао шампион у деценијској диктатури, политичким и личним преокретима и богатству, а сада је и у шлихтању и брзини којом је реаговао на Си-Ен-Ен проглашење победника. Међутим, председник Хрватске Зоран Милановић је реаговао неколико секунди иза Мила и озбиљно му грозио прво место када је Фејсбуку честитао Бајдену победу следећим речима:

„Честитам изабраном предсједнику САД-а Џоу Бајдену. Повјерење рекордног броја америчких бирача које му је указано потврђује како у демокрацију морамо устрајно вјеровати и када је на кушњи. Сигуран сам да ће побједа Џоа Бајдена значити и обнову еуроатлантског партнерства које је било угрожено те да ће Еуропа опет бити главни савезник САД-а. А то је добро за глобализирани свијет, за Еуропу и за Хрватску. Вјерујем да ће Хрватска у изабраном предсједнику САД-а имати не само савезника већ и пријатеља, поготово што Џо Бајден добро разумије нашу новију повијест у што сам се могао увјерити и тијеком ранијих, врло садржајних разговора с њим“.

Неколико сати након Мила Ђукановића, у име Црне Горе је честитке упутио и нови председник Скупштине Алекса Бечић.

“ Честитам Џоу Бајдену и Камили Харис на изборној побједи за председника и потпредседницу Сједињених америчких држава. Радујем се будућој сарадњи на јачању наших билатералних односа који почивају на заједничким вриједностима”, написао је Бечић на Твитеру

Исту поруку је упутио и на енглеском језику.

Лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић честитао је Џоу Бајдену и Камали Харис следећом поруком на Твитеру.

– Честитам Џоу Бајдену и Камили Харис побједу остварену на америчким приједседничким изборима. Снажно вјерујем да ће плодна сарадња америчког и црногорског народа бити само још боља, у годинама које слиједе – поручио је Абазовић на Твитер налогу.