Прочитај ми чланак

Милица прва на листи Двери и Заветника, Бошко други: Ево ко је још у првих 10

0

Коалиција Двери и Заветника предала је листу за парламентарне изборе, а према информација Нове прва на листи биће председница Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски. Други на листи је председник Двери Бошко Обрадовић, док је на трећем месту професор Ратко Ристић, који је и кандидат за градоначелника Београда. На листи нема великих изненађења, будући да су и досадашњи посланици поново високо позиционирани.

Прва на листи „Националног окупљања“, коалиције Двери и Заветника биће Милица Ђурђевић Стаменковски. Председница Заветника предводиће ову листу, која ја јуче предала потписе Републичкој изборној комисији (РИК).

Други на листи Двери и Заветника биће Бошко Обрадовић, дугогодишњи председник Двери. На трећем месту налази се Ратко Ристић, професор Шумарског факултета и кандидат ове коалиције за градоначелника Београда.

Међу првих 10 на листи налазе се досадашњи посланици Двери Иван Костић, Милован Јаковљевић, Тамара Миленковић Керковић, Драгана Миљанић, Радмила Васић, те посланици Заветника Никола Драгићевић и Зоран Зечевић.

Међу првих 20 кандидата на листи за посланике нашли су се и народни посланик Двери Драган Весовић из сазива 2016-2020. године. Поред поменутих кандидата, високо на листи позиционирани су и примаријус доктор Милан Рогановић из Чачка, председник Двери Војводине Ивана Стојановић.

На квоти Заветника је др Душан Пророковић председник Политичког савета ове странке, као и председник Политичког савета Двери др Александар Липковски. У првих 35 кандидата на листи су и Горан Миленковић, председник покрајинске организације Двери на КиМ, Драган Добрашиновић, борац против корупције, др Андреј Митић, интернационални секретар Двери и проф. др Валентина Арсић Арсенијевић, научник на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

Подсетимо, коалиција „Национално окупљање – Државотворна снага“ коју предводе странке Двери и Завереници предале су у суботу потписе Републичкој изборној комисији (РИК) за предстојеће парламентарне изборе који ће бити одржани 17. децембра.

Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је новинарима у просторијама РИК-а да су они прва опозициона листа која је предала кандидатуру за парламентарне изборе, а укупно четврта.

Лидер Двери Бошко Обрадовић навео је да је „ово је прва изборна листа опозиције која је до сада предата у овом изборном процесу и говори о снази наше коалиције на републичком нивоу“.

„Овим смо остварили сан многих родољуба који се залажу за укрупњавање и уједињавање наших опозиционих патриотских и државотворних снага. Већина грађана Србије је против уласка у ЕУ и НАТО, против санкција Русији, против француско-немачког ултиматума о признању лажне државе Косово, за сваку врсту подршке Републици Српској и свим Србима у региону и расејању. Ми ћемо бити њихов глас на овим изборима и гарантујемо да нема калкулација и трговине националним и државним интересима“, рекао је Обрадовић.

Иако је било најава да би могао да се направи шири савез партија на десници, највероватније је да ће се ићи у три колоне. Двери и Заветници чине једну, на другој је коалиција НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС, док ће трећу чинити Народна странка која је најавила самосталан излазак на изборе.

Када је реч о прикупљању потписа за излазак на изборе, осим Двери и Заветника, РИК-у су потписе предали и Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и Српска радикална странка. Њихове листе су проглашене.

Подсећамо, парламентарни, локални и покрајински избори биће одржани 17. децембра ове године.