Прочитај ми чланак

МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ – Подела би значила издају српског народа јужно од Ибра!

0

У последње време у многим домаћим и страним медијима помиње се подела односно разграничење као најизвеснији модел трајног решења косовског питања. Свој коментар на ту тему дала је и Милица Ђурђевић Стаменковски, члан Председништва Заветника, а њену изјаву вам преносимо у целости.

Подела Косова и Метохије не би значила да они добију 50%, а ми 50%.

„Подела“ је они 85%, ми 15%.

О самој идеји поделе Косова сам и раније писала, па да подсетим на неке чињенице, јер примећујем да се у медијима све чешће подела наводи као једино решење, иако Албанци ни на то не пристају.

Идеју о подели Косова и Метохије потурали су српском народу још од Добрице Ћосића, који је колевку наше духовности и идентитета назвао канцером Србије који треба одрезати; Зорана Ђинђића који је говорио о територијалној подели, Тадићевог термина „два ентитета“, Ивице Дачића који је трампу југа за север прогласио својим открићем. Под изговором прагматизма делили су оно што је недељиво.

Временом је овај концепт о подели јужне покрајине добио шире размере и прерастао у идеју о размени територија. За Албанце је веома важно да запоседну области око Бујановца и Прешева које се налазе на Коридору 10 и имају геостратешки значај, јер повезују моравско-вардарски правац. Годинама уназад лажирају податке о броју становника, врше дискриминацију Срба, бојкотују пописе, славе култ терористичке формације ОВК.
Познато је да је 2002. тадашњи амерички амбасадор бдио над бирачким местом у Бујановцу све док није постигнут довољан број гласова да Албанци дођу на чело општине.

Наравно, сваки забринути Србин, наплашен изјавама представника власти да „на Косову немамо ништа“ казаће – „Па добро, ако је тако, дај шта даш! Боље и само север, него ништа!“

Прво, шта ћемо са Србима који не живе у те 4 општине?! Они у Севцу, Штрпцу, Клокоту, Пасјану, Партежу, Ораховцу, Великој Хочи, читавом Косовском Поморављу и Метохији…Зар они нису наши грађани?!

Шта ћемо са Призреном?! Шта ћемо са Пећком патријаршијом, Дечанима, Девичем, Архангелима?!

Светска банка је проценила и да су лежишта лигнита и мрког угља на Косову и Метохији довољна за производњу струје у читавом једном веку.

Ако томе додамо оно што су Американци израчунали, експлоатација рудника на Косову може да траје чак 16 векова!

Стратешки значај имају ХЕ Обилић, Газиводе и Трепча. Према 1244 све су то ресурси у власништву Србије!

Тачи је наводно обећао Албанцима са југа да ће после потписивања споразума тзв. прешевска долина бити део Косова, а нама говоре да ће се то догодити уколико не потпишемо споразум!

У четири северне општине Срби су огромна већина и не видим разлога да ми њима, као, тражимо да они нама нешто дају на северу, када је он настањен грађанима лојалним држави Србији.

Укратко, да сликовито дочарам причу о подели – Отели ми кућу, а ја седим у предсобљу и преговарам да ми врате једну собу, а ја да им у замену за то признам да ми кућу нису украли, него да је она вазда њихова и била. Дедови им је оставили.