Прочитај ми чланак

МИЛАНОВИЋ НАСТАВЉА ДА ПРОВОЦИРА: „Србија је случајна држава“

0
Фото: Танјуг / АП

Фото: Танјуг / АП

Премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је да са сарадницима интензивно разговара да данас или сутра укине мере на граници са Србијом. Он је на данас изјавио да је мера Хрватске на граници „реакција у одбрани националних интереса и контроле тока миграната“

Премијер Милановић рекао је да са сарадницима интензивно разговара да данас или сутра укине мере на граници са Србијом, објављено је на Твитер налогу хрватске владе.

– Уз упозорење да ћу се, у сваком следећем тренутку када оценим да је то у хрватском интересу, послужити нечим сличним или истим. Јер друкчије не могу и нећу – рекао је појаснивши како не жели да, не само хрватске фирме, него и радници у тим фирмама у Србији, пате – рекао је Милановић, обајвељно је на званичном сајту Владе Хрватске и дода:

На манипулације и демагогије из школе Шешеља и Милошевића се не осврћем

„На манипулације и демагогију из школе Шешеља и Милошевића се нећу освртати. Тога смо се ми у Хрватској нагледали. Док су моји сарадници, попут Ранка Остојића, након Олује помагали Србима у Доњем Лапцу, неки други су држали хушкачке говоре у Петрињи и у Глини и тражили да се бомбардују хрватски градови. То је огромна разлика и неће се избрисати док смо живи – устврдио је председник Владе Зоран Милановић.

Милановић: Нама људи уђу у државу са сто евра, и изађу са сто евра. У Србији им тих сто евра узму на разне услуге. То је економија
Он је поновио да је српском премијеру Александру Вучићу понудио „флоту аутобуса“ да помогне Србији на њеном југу, на македонској граници, како би се људи одмах преузели и на Бајаково, али и на Хоргош.

Вучић, Будимпешта, Карамарко… То је све екипица

– Човек неће. Објасните ми из којих мотива то неко може одбити? Може ли понуда бити јаснија, добронамернија и прецизнија? Дакле, нећеш, имаш мотиве, јер си с неким у талу. Јер разговараш с Будимпештом, тајно се састајеш с Карамарком у Загребу. То је све екипица. Одбијаш моју добронамерну, структурирану понуду, која ме кошта, да заједно решимо проблем. Да на Хоргошу, на том прљавом зиду, који је срамота Европе искрцамо хиљаду и нешто миграната, а други нека иду на Бајаково. Па нисмо ми затворили врата људима. То неће. Дакле, те финте може продавати само онима који их хоће купити – поручио је председник хрватске владе.

Милановић је поновио данас да „Хрватска није увела дискриминацијске мере према Србији, већ је била увела мере према свим, па и према хрватским камионима“.

Србија не функционише као држава

Додао је да је држава, „која није чланица Еуропске уније, а и не функционише као држава него као територија кроз коју људи пролазе без икаквог надзора“, прва увела дискриминацијске мере против хрватских камиона и хрватске робе.

– Наша мера на граници можда је била тврда, али она је била у одбрани националних интереса и контроле тока миграната који кроз Србију пролазе без икакве контроле – казао је премијер Милановић.

Он је нагласио је да ће национални интереси увек бити испред профита било које компаније.

– Након што је Србија увела дискриминацијску меру против чланице Европске уније, Републике Хрватске, тако да је забранила пролаз камионима с хрватским регистрационим ознакама, и свој хрватској роби независно о томе у којим камионима се вози, ми смо морали да реагујемо још једном мером – рекао је он истичући да му је, пре свега, пред очима интерес и сигурност хрватских грађана.

Брину за своје паре, а не за своју државу, то је непоштено

Како је обајваљно са сајту хрватске владе, Милановић каже да „удружења и некакви ситни приватни интереси, који се понашају као да не живе у Хрватској и као да је најважније њихових 10 или 50 хиљада евра, које су изгубили данас, али ће их надокнадити већ сутра, не понашају се као лојални грађани ове земље“.

„Хрватска једина у овом тренутку посао око избеглица ради на организован начин“
– То је непоштено, јер и о томе водимо рачуна све време – рекао је премијер Милановић.

Казао је да ће ситуација с мигранима потрајати истичући да је понашање Будимпеште непредвидиво.

– Сад су ставили жицу и на границу према Словенији, дакле унутар Шенгена, што се не да ничиме оправдати или објаснити – рекао је.

Он је поновио да је прихват дест хиљада људи у једном дану за Хрватску јако пуно, „уколико желимо одржати овакав ред“.

Србија је случајна држава

– Можемо пуштати људе у поља, као што то ради Србија, али то онда није држава. То је случајна држава, неорганизована држава, која жели ући у Европску унију и морају јако добро размислити како се мисле понашати у Европској унији, јер ово је за мене јако лош сигнал. Дакле, Хрватска је једина у овом тренутку која тај посао ради на организиран начин. Не успоређујемо се с Аустријом и Немачком, које су у десет пута тежој ситуацији од нас зато што ти људи тамо остају – рекао је Милановић.

Што се тиче Словеније, премијер Хрватске је рекао да је она за сада поштеђена, али како је стално у контакту са председником словенске Владе Миром Цераром, те како врло добро зна да су словенски организацијски капацитети јако високи. „Та држава итекако функционира“.

Нагласио је да стално разговара са својим сарадницима и неколико државника и с Европском комисијом о заштити онога што је важно, а то је сигурност: ред, поредак и функционирање.

– Нама људи уђу у државу са сто евра, и изађу са сто евра. У Србији им тих сто евра узму на разне услуге. То је економија – каже Милановић.

Tanjug