Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ АНАЛИТИЧАР: Милановић користи антисрпску реторику ради прикупљања политичких поена

0

MILANOVIC

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан покушава да посредује у спору између Хрватске и Србије око избегличке кризе и поручује да затварање граница није никакво решење, а хрватски аналитичар Давор Ðенеро сматра да је хрватски премијер Зоран Милановић својим изјавама показао да Хрватска није зрела за ЕУ.

„Уверен сам да ћемо пронаћи решење. Ради се о пропорционалности мера и добросуседским односима. Затварање граница није решење“, подвукао је Хан у изјави бечком дневнику „Стандард“. Као и у случају Босне и Херцеговине, када Хрватска није пропуштала робу, ова трговинска политика не штети само односима међу државама, већ и имиџу ЕУ, констатује дневник који наводи да је штета огромна.

„Претпоставимо да Хрватска трајно и диспропорционално блокира увоз из Србије – то би било кршење споразума“, објаснио је један експерт Европске комисије, који је желео да остане анониман.

Хрватски аналитичар Давор Ðенеро критикује политику Загреба
„Већ два месеца знамо да ће Мађарска затворити границе и могли смо планирати, али се то није десило“, казао је Ðенеро бечком „Стандард-у“. Ðенеро каже да је мислио да је Хрватска кроз преговоре са ЕУ постала „релативно нормална држава“, али да је сада премијер Зоран Милановић показао да „још нисмо зрели за Унију“.

Антисрпска реторика као део предизборне кампање
Премијеру је само стало, како додаје аналитичар, до избора, и он користи антиевропску реторику зато што зна да у Хрватској има довољно евроскептика. Нажалост, констатује Ðенеро, он таквом политиком добија поене.

„И у хрватској левици постоји струја која је против институција ЕУ“, нагласио је Ðенеро додајући да хрватска левица готово и није била део преговарачког процеса са Унијом.

„Зато они немају појма о правилима у ЕУ и својој одговорности као држава чланица“, уверен је Ðенеро. Цивилно друштво, према његовим речима, међутим, чини пуно за избеглице, а и становништво је спремно да помогне.

„Међутим политички је Хрватска изолована и свађа се са Словенијом, Мађарском и Аустријом“, указао је Ðенеро на гранични спор са Љубљаном и неслагања са Бечом око кредита у швајцарским францима. Актуелна антисрпска реторика је део предизборне кампање, констатује „Стандард“ преносећи да је Милановић Хрватску поредио са „орлом“ а Србију „мувом“.

Извор: Танјуг