Прочитај ми чланак

МИХАЛ КОВАЛЧИК ЗА СРБИН.ИНФО: Случај Косова је пример политике безакоња страних сила

0

mahail kovalcik 1

„Ми знамо како се српски народ осећа што се тиче Косова и зато учествујемо у маршу за српско Косово у Варшави, који се одржава сваке године у фебруару.“ Ово за Србин.инфо поручује Михаел Ковалчик, члан вођства „Свепољске Омладине“.

Какво је ваше мишљење о елитама које владају Пољском?

– После 1989. комунисти и либерална опозиција су поделили власт и сфере утицаја у Пољској. Пост- комунисти су јако утицајни, чак и ако нису директно на власти. Либерали контролишу медије и подржавају све могуће дегенерисане идеје са Запада, попут педерастије и феминизма, и такође желе да униште национални понос Пољака.

Економска ситуација у Пољској је врло лоша, многи млади Пољаци су одлучили да емигрирају у Британију, Скандинавију или Ирску. Они данас немају могућност да нађу нормалан посао у својој земљи. Међутим, ми имамо велики потенцијал и одређене реформе би могле да начине нашу економију једном од најјачих у Европи. Поставља се онда питање за чији интерес те елите раде?

Несумњиво, ЕУ и Немачка имају интерес да Пољска не буде јака. И шта онда можемо још рећи за наше елите сем да су издајничке? Ми намеравамо да их свргнемо са њихове позиције, да би издајницима могло праведно да се суди. Срећом, све више и више Пољака, нарочито младих, су бесни због ситуације у Пољској, и изгледа да правила које су елите наметнуле неће дуго трајати. У нашем овогодишњем Маршу Независности било је преко 100 хиљада људи и ја мислим да је 90 одсто њих било испод 30 година старости. То говори да су млади људи све радикалнији, зато што нашој земљи треба радикална промена.

mars nezavisnosti

Односи између Русије и Пољске су увек били проблематична ствар, каква је сада ситуација? Да ли Пољска и Русија могу да имају добре односе?

– Наш покрет гледа објективно на Русију. Ми видимо простор за сарадњу са Русијом (на пример по питању пољске и руске мањине у Украјини и Литванији), али такође код нас постоји страх да би Русија хтела да економски доминира Пољском. Међутим, ми немамо анти-руске ставове, као на пример конзервативна партија „Права и Правде“. Они су изузетно проамерички и виде Русију као главног непријатеља Пољске.

Политика је игра интереса, и ако се наши интереси поклопе, зашто онда не бисмо имали добре односе са Русијом? Историја показује да неколико година могу да промене све савезе и непријатељства између држава. Они који су били непријатељи, постали су савезници.

Али, да би нас Кремљ озбиљно схватао, ми морамо прво да саградимо јаку пољску националну државу. Без тога је немогуће водити сопствену политику према Русији, већ ћемо и даље бити коришћени од стране ЕУ и САД.

Poljaci slava

Католичка вера игра битну улогу у пољском националном идентитету. Како ваша католичка вера утиче на односе према православним Словенима?

– Сматрамо да је саставни део пољског идентитета католичка вера и словенство. Међутим, осећај словенства је много слабији у Пољској у односу на Русију, Словачку или Србију. Крштавање Пољака 996. се сматра настанком Пољске. Католичка вера и Католичка црква су подржавали Пољаке кроз целу историју, увек када је наш опстанак био угрожен: током окупације од стране Русије, Немачке и Аустрије у 19. веку, током Пољско- Бољшевичког рата 1920, током Другог светског рата, и током комунистичког периода, када су католичке парохије биле место окупљања пољских патриота. Такође, папа Јован Павле Други је симбол пољског народа.

Али, наша вера нам не представља проблем у односима са православним народима, у нашем покрету имамо и православце и протенстанте. Зашто би нам био проблем то што су Срби православци? Међу пољским националистима је немогуће наћи некога ко мрзи православне народе, пре ћете наћи неког ко мрзи протенстантизам. Морате, наравно, знати да су пољски националисти врло осетљиви по питању католичке вере и да и ми од других очекујемо исто разумевање за нашу веру, као што ми имамо за вашу.

poljska zastave

Балкански Словени су подељени религијом. Како гледате на наше проблеме? Који је ваш став поводом српско – хрватског сукоба? Да ли сматрате да су вам Хрвати ближи од Срба због вере?

– Међу пољским националистима има расправе о Србима и Хрватима, наравно, али оно што морате да знате јесте да је знање о Балкану просечног пољског националнисте врло скромно. Постоје неки који имају просрпске, као и неки који имају прохрватске ставове. Неки људи тврде да су нам Хрвати ближи јер су католици, док други тврде да су нам Срби ближи зато што су Хрвати сарађивали са нацистичком Немачком, док је историја Срба четника слична оној пољских патриотских организација за време Другог светског рата, које су се бориле против Немаца и комуниста.

Шта мислите о ситуацији у Босни и на Косову и Метохији?

– Што се тиче Косова, наравно да подржавамо Србију и српски народ. Случај Косова је страшан пример политике безакоња страних сила у централној Европи. Ми смо то осетили нашој кожи 1945. када смо изгубили наше историјске територије у данашњој Украјини, Белорусији и Литванији – са неким пољским градовима као што су Лавов или Виљнус ( Вилно). Тада су САД, Велика Британија и Совјетски савез одлучили да Пољска треба да изгуби своје територије заједно са многим историјским споменицима и симболима наше прошлости. Ми знамо како се српски народ осећа што се тиче Косова и ми учествујемо су маршу за српско Косово у Варшави, који се одржава сваке године у фебруару.

У случају Босне, надамо се бољим односима између словенских народа који живе тамо. То је тужна ситуација, да су ратови у бившој Југославији били у интересу страних сила, нарочито САД и Немачке. Ја верујем да неће више бити жртви њихове бруталне политике у другим државама. Можда у неким областима можемо да сложимо. Као Пољаци, желимо да имамо добре односе са свим Словенима на Балкану.

svepoljska omladina

Пољаци имају сопствени геополитички концепт. Да ли постоји место за Србе у том концепту? Да ли мислите да Србија може бити савезник Пољске?

– Сматрамо да су нације централне Европе жртве политике великих сила, не само Запада, већ и Истока. Ми видимо будућност овог региона у покушају да саградимо централноевропски савез од Пољске до Бугарске, где постоји важно место за Србију. То може бити алтернатива и Европској унији. Ако ми морамо да променимо нашу судбину, ми морамо да сарађујемо и да бринемо о Централној Европи у интересу нација, које ту живе.

(Србин.инфо, Теша Тешановић)