Прочитај ми чланак

МИЋКО: Тако почињу вицеви: нашли се Дачић, Шешељ и Палма и направили коалицију

0

Драгољуб Љубичић Мићко је грађанима Србије у идућој години, иронично, пожелео што више избора - да својим изласком не утичу ни на шта. Навео је да српским партијама не треба чланство, само лидери, и да нам треба СЕС - Српска егоистичка странка. Коментаришући наслов да српска војска чека руски С-300, рекао је да нам је потребнији хлеб Сава С-500.

Данашњи Блиц објавио је да на насловној страни „Дачић, Шешељ и Палма можда у коалицији“. Осврћући се, у Прелиставању штампе, на тај наслов, Љубичић је рекао да тако почињу вицеви – нашли се Дачић, Шешељ и Палма и направили коалицију.

Упитан да прокоментарише како му изгледа та насловна, с фотографијом лидера СПС, СРС и ЈС, Љубичић каже: „Дачић, Шешељ и Палма – то су три палме, сва тројица дубоко укорењени, свако у својим радикалним коренима… Овој једној је опало лишће“.

Подсетимо, те три странке већ су у коалицији у Мионици. Љубичић каже да га то не чуди, јер избори на Републици и на локалу немају везе једни с другима, и да је на локалу у питању чист интерес и чиста корист.

У врх СПС се вратио осуђени ратни злочинац Никола Шаиновић. Милован Бојић се вратио у болницу на Дедињу. Осврћући се на то, каже да је у питању „повратак џедаја“.

У представи који је играо 1992. године „Тамо далеко је сунце“, Љубичић је тумачио лик председника СРС Војислава Шешеља. Упитан да ли је тада мислио да ће он и данас, после толико година, да буде на политичкој сцени, рекао је да је веровао. Шешељ, каже, спада у ред оних неуништивих. Код нас се чешће политичари униште сами, него кад их неко са стране напада, то их чак ојача, наводи гост Новог дана.

„Не може се рећи да није био доследан већи део свог политиковања, али питање је да ли је та доследност са негативним, позитивним или нултим предзнаком“, рекао је говорећи о лидеру радикала.

Потребна нам је СЕС – Српска егоистичка странка

„Београд је озбиљна фирма, ако причамо кроз интересе, финансије, политички утицај. Није ни чудо кад кажу да је градоначелник Београда друга личност по снази у Републици, после премијера“, навео је, додајући да није чудо што се озбиљно припрема за те изборе. Даје лошу оцену актуелној градској власти и пита зашто се нека градилишта не раде ноћу, већ дању од 9х до 17х, и каже да је то чист „малтретман“. Градска власт не сме да малтретира грађане.

Упитан да ли има нешто позитивно да каже, рекао је да – када нас прође та нервоза, ако се те улице заврше – буде боље, али некад и лошије. „Улица Војводе Степе, с обзиром на то да је рађена годину дана, треба да добије неку Нобелобу награду за булевар, а онда пукне цев… Како може да пукне цев у улици која је завршена јуче“, пита.

Опозиција се, оцењује, није нешто показала. Не могу да се договоре као људи, не може да буде платформа само оборити власт, додаје.

На питање да да оцену о представницима опозиције, рекао је да бившег градоначелника Драгана Ђиласа зна 25 година, док су радили у Индексу 202. „Знам га од претполитичког времена, знам колико је инжењер, менаџер… Знам га добро, знам колико је способан и детерминисан“, додао је.

Осврнуо се и на председника општине Нови Београд. „Шапић, по мом мишљењу, ради доста добар посао на Новом Београду, знам колико га поштују грађани и није кандидат за занемаривање“, навео је.

На питање о Чедомиру Јовановићу, кратко је одговорио: „Можемо да прескочимо?“

Упитан о будућој кандидаткињи Нове странке за челницу Београда Весни Ракић Водинелић, рекао је да ако хоћемо да право завлада, она треба да буде у тиму. Сматра да један треба да буде менаџер, али да је важнији тим у Београду.

Говорећи о српским партијама, каже да се показује да чланство није битно. „Ја бих увео да само имате лидера и то је то“.

На питање да ли су у нашој држави политичке странке наследне, рекао је да могу да буду, ако се презивате Кркобабић.

Ја мислим да су то странке фиксних лидера, и готово увек, кад неко оде из неке странке, отишао је да би своју странку остварио, примећује гост Н1. Има и идеју каква је странка неопходна и у потпуности одговара политичком миљеу Србије: „СЕС – Српска егоистичка странка да се оснује, то би било најпоштеније, да се такмиче у величини ега“.

„Ово је земља политички дементна“

Премијерка Ана Брнабић изјавила је јуче да ће Србија бити спремна за ЕУ 2020. године, а раније је из ЕП стигла „прогноза“ да би то могло да буде 2025. Коментаришући то, Љубичић каже да му све звучи као да смо у кладионици. Питање је, додаје, да ли ћемо и ми желети у ЕУ 2025. године, да ли ће тада Унија желети нас.

Упитан о напретку Србије у евроинтеграцијама, навео је да се неке ствари мењају, али… „Промениле су ствари које су лаганије, а битна поглавља, као што су 23 и 24, видећемо како ћемо кад то дође“.

У земљи у којој институције не значе ништа, треба да поставите основни стуб, правосуђе, рекао је додајући да је одговорност и на овој, али и на оној власти пре, од 2000. године. Додаје да се актуелна власт оправдава стањем које је наслеђено, не радећи ништа.

Грађанима о ЕУ шта год да кажу сада, сем да улазимо сутра, је питко, грађани могу да попију све, рекао је коментаришући став држављана Србије о уласку у Унију.

Овде се озбиљно рачуна на заборавност, ово је једна земља политички дементна, и онај ко рачуна на ту заборавност, добија, оцењује Љубичић.

Коментаришући наслов да војска чека руски систем С-300, Љубичић каже да му то личи на хлеб Сава С 500 и да нам је он потребнији.

Упитан да прокоментарише инцидент на дербију, у који су умешани држављани Хрватске, сигуран је да до расветљавања тог случаја нећемо да дођемо.

Ово је земља отварања случајева и земља у којој се случајеви поново одшкрину кад су потребни, навео је. И то се показало да су, ти одшкринути случајеви, као јако згодни, додаје Љубичић.

Готово нико од ових на власти, па ни из опозиције, која је била власти, није баш чисте биографије, сви имају или аферу или полуаферу и онда се тргује с тим, истиче гост Н1.

Упитан о српском фубалу, каже: „Нема ту много фудбала, јел мислите на оне момке на зеленилу? Доћи ће једном шумар и отераће их што газе траву…“

На питање шта би грађанима пожелео за Нову годину, иронично је рекао: „Пожелео бих што више избора у идућој години, да својим изласком и заокруживањем не утичете ни на шта… Ако буду избори, сада сам озбиљан, треба узети учешћа у томе, јер не можете критиковати и пљувати, а да не учествујете у политичком животу“.

Драгољуб Љубичић Мићко рекао је и да је урадио нову верзију представе „Оне ствари“ коју ће почети да игра уското, док је, због реновирања Дома синдиката, паузирана представа „Данас нам је дивно дно“. Упитан о томе да ли ће се та представа играти на неком другом месту, каже да за сада не постоји простор који ће их тако лако прихватити. „Не знам зашто, можда због садржине или актера представе“, закључио је.