Прочитај ми чланак

МИ6: Русија желела да спаси Србију онолико колико је Беч желео да је уништи

0

Русија

 

Најновија књига Кита Џефрија „МИ6 – Историја Тајне обавештајне службе 1909 – 1949“, недавно штампана и на српском језику („Албион букс“, Београд) доноси, сама по себи, занимљиве историјске податке о великим силама и обавештајним активностима Велике Британије у врло осетљивом историјском периоду.

Када је Русија у питању, података има много, укључујући и детаље о раду Сиднија Рајлија, агента СТ-1, који је био на тајном задатку и постреволуционарној Русији и који је Лондон први обавестио да су бољшевици јача страна у грађанском рату, те да са њима треба начинити споразум како се Немци не би докопали руске Балтичке флоте, сугеришући притом да би и њихова опозиција јачала уколико би била подржана на прави начин, у циљу свргавања самих бољшевика. Поред осталих занимљивих података, књига доноси и факсимил извештаја агента Самјуела Хора о смрти Григорија Јефомовича Распућина.

Ипак, ово занимљиво штиво за руско-српске односе занимљиво је због релевантних процена британских агената о ситуацији уочи избијања Првог светског рата, на основу којих Кит Џемфри закључује да је „жеља Беча да разбије Србију била једнака одлучности Русије да му се у томе супротстави, што је значило да Балкан постаје још једно значајно ратно поприште“.

Чињеница да је Русија штитећи Србију ушла у Први светски рат нашироко је и добро позната историографији, али је у јавности саме Србије често оспоравана и релативизована политичком пропагандом. Кит Џефри, на основу анализе докумената са којих је скинута ознака „поверљиво“, сада на светлост дана износи још један историјски доказ о руској, више него пријатељској помоћи српском народу у тренуцима када му је опстанак најозбиљније био доведен у питање.

(Глас Русије)