Прочитај ми чланак

МЕРКЕЛ: С Трампом и о Косову и границама ВУЧИЋ: С немачким посланицима о Космету

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила у Берлину да је са америчким председиком Доналдом Тампом разговарала и о дијалогу Београда и Приштине.

Према њеним речима, она и амерички председник су том приликом констатовали да подржавају све разговоре који воде ка циљу – решењу тог питања.

„Али, говоримо да је наравно територијална целовитост каква је сада створена једна вредност, и ја сам то исто рекла када су овде били председници владе БиХ и владе Црне Горе, а то је да морамо бити опрезни да потези на једној територији не доведу до потеза на другим територијама”, рекла је Меркелова, пренела је регионална телевизија Н1.

Како је пренео хрватски Т портал, Меркелова је на заједничкој конференцији за новинаре са хрватским премијером Андрејом Пленковићем, рекла да подржава све договоре Београда и Приштине који ће довести до решења проблема, али да треба имати у виду да се не створе нови проблеми и да се поштује територијална целовитост.

„Вечерњи лист“ пише да је Меркелова коментарисала телефонски разговор с Тампом, рекавши да подржавају све разговоре који воде решењу питања Косова. „Морамо бити опрезни да одређене мере на једној територији не доведу до мера на другим територијима“, казала је Меркелова, пренео је „Вечерњи“.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине Пленковић је рекао да је Хрватска изразито опрезна и да неће стати у ред да би заговарала промену граница између Србије и Косова.

Хрватска чврсто стоји иза налаза Бадинтерове комисије да су, како је рекао, републичке границе постале државне и да се то мора поштовати када се решавају проблеми на Балкану јер би се у супротном могла отворити Пандорина кутија. Према Бадитнтеровој комисији, међутим, Косово је било у оквиру граница Републике Србије.

Вучић с посланицима Бундестага: Договор пресудан

Вучић разговарао с делегацијом немачког Бундестага и том приликом нагласио да је договор Срба и Албанаца од пресудног значаја за оба народа.

Он је разговарао са замеником председавајућег фракције ЦДУ/ЦСУ у немачком Бундестагу, послаником Јоханом Вадефулом и спољнополитичким саветником те фракције Ханс-Јоакимом Фаленским о билатералним односима, европском путу Србије и ситуацији у региону.

Посланик Бундестага Вадефул истакао је да Немачка има велико поверење у Србију и њен европски пут. Подржао је спремност Београда и Приштине за наставак дијалога и нормализацију односа, али је у исто време истакао немачку позицију у вези са променом граница коју је дефинисала канцеларка Меркел.

Председник Вучић је нагласио опредељење Србије да, због мирне будућности наше земље и целог региона, ради на постизању компромисног решења за Косово и Метохију, које би у исто време заштитило наше државне и националне интересе.

Он је рекао да мало ко у свету са сигурношћу зна које су границе Србије, а које Косова, и нагласио да сматра да је договор Срба и Албанаца од пресудног значаја за оба народа.

Председник Вучић је изразио задовољство зато што Србија и Немачка имају најбоље односе у својој историји, које карактерише велико међусобно поверење.

Он је констатовао да се то одражава и кроз снажан развој економске сарадње и повећање броја немачких инвестиција, захваливши компанијама из Немачке што у Србији обезбедјују радна места за око 50.000 радника.

Председник Вучић је посебно истакао значај Берлинског процеса, који је иницирала канцеларка Ангела Меркел, за мир и стабилност на Западном Балкану, наводи се у саопштењу Прес-службе председника Србије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!