Прочитај ми чланак

МЕЊАЈУ СТРАНКУ ЗА ФОТЕЉУ: Више од 45 одсто прелетача на локалу пришло СНС

0

Две године од одржаних локалних избора у Србији забележно је око 500 случајева страначког прелетања, чиме је измењена изборна воља више од 60 000 грађана.

Највећи број прелетача, скоро 45 одсто, према истраживања Црте, пришао је Српској напредној странци, која данас самостално или у коалицији чини део власти у 95 одсто општина у Србији. Пре неколико дана напредњаци су постали богатији за пет одборника који су у СНС прешли из одборничке групе „Јединствена Србија – Руска странка – СНП“. Почетком новембра у Гаџином Хану четири одборника ДСС, али и сви чланови ове странке колективно су прешли у СНС.

Милош Јовановић, лидер ДСС, каже за Данас да су одборници у Гаџином Хану овим недостојним чином првенствен осрамотили себе и своје породице и да су налик потурицама на своја презимена заувек утиснули жиг политичког прелетача.

„Прелетачи и политика отимања одборника још један је доказ неопходности промене изборног закона, односно потребе да грађани Србије убудуће бирају како локалне, тако и републичке посланике по имену и презимену. Увођење већинског изборног система би у потпуности променило партитократску корумпиран политичку сцену Србије“, сматра Јовановић.

Драган Марковић Палма, лидер Јединствене Србије, није желео да коментарише прелетање одборника ЈС у редове коалиционог партнера, и да ли то некако може да утиче на коалицију на републичком нивоу јер се, како је навео налази у далеком Египту.

Уместо њега на то питање одговорио је Зоран Перишич, функционер СНС из Ниша који је децидирано рекао да се на републичком нивоу ништа не мења. А Војислав Вујић, посланик и потпредседник ЈС демантовао је да је Јединствена Србија у Нишу остала без чланова.

„Данас ЈС у Нишу има 3495 чланова и ми смо данас у нишавском округу јачи него што смо икада били. То ће се показати на локалним изборима у Дољевцу где излазимо самостално“, наводи Вујић, демантујући тако бившег страначког колегу и донедавно председника окружног одбора ЈС, Николу Илића, да Јединствена Србија више не постоји у Нишу. Иначе, Илићево објашњење због чега петоро одборника прешло у СНС било је да је њихова највећа мотивација заправо политика председника Александра Вучића „која на успешан, храбар и мудар начин доноси резултате на међународном и домаћем плану“.

Није први пут да напредњаци „отимају“ одборнике коалиционим партнерима. Тако је без одборника у Нишу остала Српска народна партија Ненада Поповића, као и Покрет социјалиста у Ковину. Највише одборника у СНС је прелетело из Нове Србије Велимира Илића, а прелетање је почело док су ове две странке биле у љубави. Иначе, од укупно забележених 540 прелетања у 96 општина, 247 одборника је прешло у СНС.

ЦРТА, односно Центар за истраживање, транспарентност и одговорност, тврди да су забележени и случајеви прелетања из Српске напредне странке у друге странке. У највећој мери то су били случајеви у градовима и општинама где је СНС опозиција као што су Шабац и Параћин. У овим општинама су се одборници Српске напредне странке придружили владајућој већини. Такође, крајем маја, десет одборника у Блацу је напустило СНС и формирало нову одборничку групу Напред за Блаце. Из СНС су, у последње две године, у друге странке или независне одборнике прешла 32 одборника.

„Општине са највише прелетача су – Брус и Стари град са по 22 прелетача, Зајечар са 21, Панчево са 20, Лапово са 15 и Параћин, Књажевац и Сомбор са по 14 прелетача. Највећи број прелетача, скоро 45 одсто, пришао је Српској напредној странци, која данас самостално или у коалицији чини део власти у 95 одсто општина у Србији. Има и случајева у којима је цела одборничка група прелазила из једне у другу у странку, као што се то десило у Зајечару, када је покрет Бошка Ничића „Заједно за Крајину“, након редовних избора у Зајечару у априлу 2017. године, колективно прелетео у СНС. Овим потезом је СНС у Зајечару, противно изборној вољи грађана, добила додатних 7.358 гласова. Важно је да подсетимо, да је управо Бошко Ничић своју кампању темељио на „политичком обрачуну“ са СНС“, наводе истраживачи ЦРТЕ и додају да се слична ситуација догодила у Брусу, када су одборници Нове Србије такође колективно прелетели у СНС, променивши вољу 5.211 бирача. Интересантна ситуација се догодила и у Тутину, где СНС није добио ни једно одборничко место. Међутим, захваљујући коалиционом споразуму са странкама које су формирале локалну власт, СНС је добио позиције одлучивања у том месту, иако без одборника.

Забележени су и случајеви прелетања као што је напуштање странке уз задржавање одборничког мандата, односно наставак деловања у својству самосталних одборника. Овај тренд је забележен у 97 случајева. Овакве ситуације забележене су, између осталих, када су одборници СНС прешли у самосталне одборнике у Параћину, ДС-а у Панчеву и Инђији, као и одвајање одборника „Доста је било“ услед дешавања са овим покретом на републичком нивоу.

У последње две године забележни су и случајеви да су поједини одборници променили страначку припадност и више од три пута.

На питање да ли су данас прелетачи у Србији јачи од бирача Бојан Клачар, директор Цесида каже за Данас да су странке јаче од бирача“, јер гласамо за затворене листе у једној изборној јединици. Промена система, према његовим речима, дугорочно би оснажила бираче и повећа одговорност представника, али сама промена система не би преко ноћи отклонила прелетаче, јер је то дуготрајан посао.

„Промена изборног система је неопходна из више разлога, а међу њима је тај да би изабрани представници морали да имају већу одговорност према бирачима као и да бирачи добију могућност да награде добре и казне лоше представнике“, закључује Клачар.

Ђилас: Белић неће бити део Савеза

Председавајући Савеза за Србију Драган Ђилас демантовао је да ће бивши функционер СНС и некадашњи председник Општине Алибунар Предраг Белић постати део савеза. Ђилас је реаговао на писања медија да након избацивања из СНС-а, Предраг Белић планира да се учлани у Народну странку, једну од чланица Савеза. „Јасно смо се и у нашој програмској платформи заложили за спровођење лустрације у свим областима друштва. Од тога, као и од дефинитивне промене, не само власти него и система који је успостављен у Србији, нећемо одустати. Зато могу да гарантујем свим грађанима који су већ више од шест година жртве ове власти, да људи који су тај режим до јуче успостављали неће ни на који начин бити део Савеза за Србију“, навео је Ђилас за наш лист.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!