Прочитај ми чланак

МЕЋАВНИК – Вучић и Куста угостили најсиромашнијег председника на свету!

0

Премијер Србије Александар Вучић разговарао је са бившим председником Уругваја Хосе Мухиком, који је познат и као “најсиромашнији председник на свету”, јер је 90 одсто својих примања давао сиромашнима.

6

Мухика и Вучић, Фото: Танјуг

 

Премијер Србије Александар Вучић разговарао је са бившим председником Уругваја Хосе Мухиком, који је познат и као “најсиромашнији председник на свету”, јер је 90 одсто својих примања давао сиромашнима.

Он је био председник Уругваја од 2010. до 2015. године, а кад му је истекао мандат имао је подршку чак 65 одсто грађана.

Премијер Вучић разговарао је са Мухиком о потреби успостављања јачих односа Србије и земаља Јужне Америке, не само политичких, већ и обимнијих економских, за које постоје велике могућности. Они су разговарали о потреби поштовања и очувања вредности савременог друштва, а то морају да буду слобода и независност суверених земаља, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима. Вучић је зато изразио дивљење за слободарску борбу коју је Мухика водио у својој земљи.

7

Мухика и Кустурица, Фото: Милош Цветковић

 

Бивши уругвајски председник, доказани левичар и антиглобалиста, и јунак филма Емира Кустурице најпре је јуче долетео на Мећавник. Пре него што су слетели међу зидине „Дрвенграда“ Куста и Хосе Мухика направили су хеликоптером цео круг између мокрогорских брда.

– Србија ми личи на Баскију – поручио је Уругвајац пре него што се почастио погачом и сољу.

8

Фото: Милош Цветковић

 

Лежерно обучен у кошуљу и фармеке, током шетње „Дрвенградом“, Мухика је демонстрирао доказани имиџ левичара, герилца који је 15 гходина тамновао због марксистичких идеала, како једном рече Кустурица „Последњег јунака политичке сцене“. Управо тако -„Последњи јунак“ – зове се документарно – играни филм који је српски редитељ посветио некадашњем председнику Уругваја који је за свог мандата 90 одсто плате делио сиротињи.

Куста је свог госта спровео улицама које носе имена Матије Бећковића, Ернеста Че Геваре, Дијега Марадоне, преко Трга Новака Ђоковића…

9

Фото: Милош Цветковић

– Разбојник је онај ко прави, а не ко пљачка банку – чувена је Мухикина крилатица која је Кустурицу инспирисала да сними филм о њему.

Хосе Мухика биће гост Сајма књига који ће се наредних дана одржати у Андрићграду.