Прочитај ми чланак

Марсенић: Ако се неко питао зашто се родољуби нису ујединили, сада је све јасно

0

Најбољи сценарио у Београду био би да на конститутивној седници нико не направи већину и да идемо на нове изборе, а у том случају бисмо тражили прочешљавање бирачког списка и равноправну заступљеност у медијима, каже потпредседник Новог ДСС-а Предраг Марсенић.

“Мислим да би та варијанта била најбоља за опозицију, читав Београд и све грађане”, рекао је Марсенић за Н1.

Он је рекао да не желе сценарио у ком ће напредњаци да направе већину уз помоћ “одређених прелетача”, помињући у том контексту носиоца изборне листе „Ми – глас из народа“ за Београд Александра Јерковића и “још једну одборницу”.

Кад погледате тог господина Јерковића видите да он представља све оно што не ваља на политичкој сени – политички каријеризам без покрића и жеља да се лични социјални проблеми решавају уласком у политику, казао је Марсенић.

Уколико се деси да буду поновљени избори, отворено се размишља како бисмо наступили, рекао је он.

Ако не бисмо могли да добијео контролу над медијским списком и равноправни терен у медијима, поставља се питање да ли је сврсисходно излазити на изборе, каже Марсенић.

Упитан да ли ће Нови ДСС разговарати са другим странкама деснице и да ли прати шта се дешава са Заветницима, Марсенић је казао да, ако се неко питао зашто није дошло до уједињења деснице, све сумње развејавају коалиције Заветника са СНС у Крушевцу и Куршумлији, као и “похвале” између Милице Ђурђевић Стаменковски и Александра Вучића.

“Мислим да смо ми наступили коректно, да смо наступили отворено опозиционо и да нисмо били спремни на такве врсте договора са СНС након француско-немачког предлога”, казао је Марсенић.

Упитан да ли би га, након последњих дешавања, изненадило да лидерка Заветника добије место у влади, рекао је да не би.

Казао је да ће Нови ДСС наставити коалицију са ПОКС-ом и да се бори за “одбрану Косова и Метохије”.

“Мора све да буде јасно, не сме да се направи оваква грешка какву су направили људи из ‘Ми…’, па сад испада да не можемо да направимо већину у Београду или да неко прелети на страну СНС. Тако нешто више никада не сме да се деси”, казао је Марсенић.

Упитан да ли верује у међународну истрагу избора, Марсенић је казао да су они увек били против тога јер ће странци увек гледати своје интересе.

На питање да ли ће Нови ДСС доћи на конституисање републичког парламента, казао је да ће доћи.

Коментаришући приче о узимању или неузимању мандата, истакао је да је РИК већ донео решење и да ти мандати већ припадају посланицима.

“Једино што бисмо могли да урадимо је да поднесемо оставке или не положимо заклетву, али то би било препуштање комплетног парламента СНС-у”, рекао је он.

За седницу је рекао да “неће бити ништа епохално” – посланици ће положити заклетву и бира се председник, а не треба очекивати инциденте, или спречавање одржавања седнице.

“Мислимо да је то почетак нечега што ће бити права борба за демократску Србију и мислим да ћемо у тој борби као опозиција сви сарађивати”, казао је Марсенић.