Прочитај ми чланак

Мариника Тепић: Политичари да заштите ухапшене

0

Посланица Мариника Тепић и чланица председништва Странке слободе и правде Ана Стевановић, ушле су синоћ у зграду Скупштине Србије и из ње извукле пар минута раније ухапшеног голоруког младића, којег је чувало тридесетак до зуба наоружаних полицајаца. У интервјуу за Нова.рс Мариника Тепић каже да свако од нас, а поготову посланици и политичари морају да стану у заштиту претучених, понижених и без икаквих основа похапшених грађана Србије и истиче да се Александар Вучић од немира и протеста унижених људи може борити само ванредним стањем, које ће ускоро поново увести.

Шта се заправо синоћ десило испред Скупштине и у Скупштини?

Деловало је да се протест већ разишао, када смо видели да је полиција буквално усисала младића у зграду Скупштине и то само зато што је на стаклена врата прислонио папир, на којем су како се касније испоставило, били изводи из закона са полицијским овлашћењима. А то су да полиција треба да чува народ, а не да га масакрира, унакажује и туче. Ана и ја смо одмах отишле унутра и затекле 30 полицајаца. Тражила сам њиховог старешину, али појавио се шеф обезбеђења Скупштине као одговорни, јер су из скупштине позвали полицију да им помогне. Ухапшени момак, који је колико знам учитељ, налазио се са рукама подигнутим увис, прислоњен на зид. Полиција је била око њега.

Није био малтретиран?

Није, у том тренутку је трајала идентификација. Питала сам шефа обезбеђења зашто је човек приведен и зашто од зграде Народне Скупштине праве полицијску станицу. Рекао ми је да су то безбеносне мере, јер је наводно прескочио ограду. А зашто уопште ту стоји ограда, питала сам даље, на шта је одговорио да је то због некаквих мера јер су нереди, напади на скупштину и полицију. Тражила сам написмено да видим те мере и захтевала да момка одмах пусте, јер су видели да је био голорук, са једним папиром. Он се затим обратио полицији и рекао ми је да ће га пустити. Изашла сам напоље да то пренесем окупљеним грађанима, а затим се вратила унутра да се уверим да ће испоштовати обећано. На крају смо изашли заједно из Скупштине, на излаз у Косовској улици.

Да ли би и остали политичари требало да се заложе на овакав начин за ухапшене демонстранте?

Позвала сам све посланике да станемо у заштиту грађана, да спречимо незаконито хапшење, да уђемо у Скупштину кад год има оваквих случајева. Зато ћу данас сигурно, а колико знам Зоран Лутовац и вероватно још неки представници опозиције бити у 17 сати испред зграде Централног затвора, са грађанима, и тражити да се пусте сви ухапшени протестанти.

Како коментаришете фотографије на којима се види да су протестанти улазили у марицу неповређени, а излазили са озбиљним модрицама и ранама?

Да, у суботу је то премлаћивање почело када је изгледало да је протест готов и када смо ми кренули кућама. А онда сам добила фотографију људи који седе на поду Скупштиине, са рукама везаним на леђима, погнутих глава и окружени полицијом. То је једна од најузнемирујућих слика које сам видела, да се човек забезекне. Од Скупштине су направили полицијску станицу. О сликама пре и после хапшења и премлаћивања, боље да не говорим.

Пресуде ухапшенима су више него ригорозне, али и неочекивано брзе?

Јутки три месеца, демонстранту који је на протесту узвикивао ружне речи полицији два месеца! Па то је бесрамно. Они су сви политичкии затвореници. Ако сте ухапшени јер сте рекли своје мишјење, ви сте политички затвореник. Зато смо и основали свој адвокатски тим, који ће про боно пружати услуге ухапшеним и повређеним грађанима.

Синоћ се стекао утисак да је на протесту мало људи и да се губи енергија?

Губи се енергија протеста у физичком смислу, али не и у стварном. Само одвијање пред Скупштином одвратило је доста људи да се синоћ појаве. Мада јуче је, према мом мишљењу, било више људи него прекјуче, а доста људи са којима сам разговарала дошло је да чупа ову децу ако неко опет крене да их премлаћује. Протест је јуче трајао сат и по дуже, него претходног дана. Нови Сад је одличан, Ниш је одличан, Зрењанин где су блокирали магистралу… То су озбиљне ствари. Мислим да је протест тренутно у потрази за артикулацијом да би се дошло до циља.

Да ли протесту фале конкретни захтеви?

Захтеви постоје. Да се ослободе сви ухапшени и да се смени цео кризни штаб, али кључни захтев је смена власти изабрана на овим лажним изборима. Зато нам је потребан само један једини поштени тужилац. Толико афера, скандала, кршења Устава, организованог криминала, државног удара и гажења Устава и закона. Само нам један поштени тужилац треба да сменимо ову незакониту власт.

Да ли ћете и вечерас бити испред Скупштине?

Апсолутно! У Београду или Новом Саду, али мислим да је Београд тренутно осетљивији.

Каква су ваша предвиђања за наредне дане?

Александар Вучић ће увести ванредно стање!Он има још 22 дана рок за нови сазив Скупштине и ванредно стање муу треба да не би имао побуну испред врата у тренутку када очекује да му сви тапшу испред Скупштине. И то ванредно стање није због бриге за здравлхе грађана, јер њег аније брига ни за своје најближе, он не преза да yлоупотреби чланове своје ппородице. Њему то треба само као параван. А у том случају, ако опет прогласи ванредно стање, очекујем врло озбиљну реакцију грађана.

Радуловић у промаји

Како коментаришете то што су опозициони политичари протерани са демонстарција, док Радуловић окупља људе и држи говоре?

Њега није било прва два дана, већ се прикљуучио касније, а ту где он стоји је поприлична промаја. Ђто се њега тиче мој став је да не можете да учествујете у крађи, да бисте доказали да је неко лопов. Да је Радуловић прошао цензус, не знам да ли би радио то што тренутно ради. Нисам сигурна.