Прочитај ми чланак

Мало је и 12 „мигова“ од Руса, морамо још да купујемо

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је у среду да Србија има своје суверено право да јача своје одбрамбене снаге, као и да смо "далеко испод квоте" коју дозвољава регионални споразум о наоружању.

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

– Тај споразум тачно прописује колико земља може да има наоружања. Ми смо далеко испод тога и да купимо још толико, далеко смо од наших дозвољених војних могућности – рекао је Дачић.

Дакле, и 12 „мигова“ од Руса (за сада купљено 6 ком.), а можда и још који ракетни систем „бук“ могли би да буду толерисани, а ако се ту мислило на целокупни недавни аранжман с „баћушкама“, то јест и поклоне, приде би „пало“ још 30 тенкова и још 30 борбених извиђачких оклопних возила.

Он је подсетио да се оружје купује да би се нешто одбранило, док неке земље купују да би нападале.

– За шта служи оружје које купује Хрватска? Када они то раде испада да је то нормално, они се спремају за учвршћивање мира. А ми када купујемо оружје спремамо се некога да нападнемо. Нас Хрватска не интересује, а код њих је спорна и чоколадица која дође из Србије. Овде нико од нас нема ништа против ни бајадера, ни било чега што долази из Хрватске – рекао је Дачић и додао да је у Хрватској постао „клише“ да се доказује да је неко „велики Хрват“ уколико више говори против Срба.

Дачић је казао и да би са новим министром спољних послова Хрватске требало направити билатералне састанке наредне године, као да ће се о томе договорити са премијером Србије Александром Вучићем.

– Ми желимо да се односи са њима развијају, али сва билатерална питања морају да се решавају билатерално, а не да се користи Европска унија као место расправе – закључио је Дачић.