Прочитај ми чланак

МАКЕДОНИЈА: Aлбански посланик тешко рањен; Aлбанци – Aко умре, почиње рат!

0

Македонски медији пишу да је разјарена гомила у нападу користила столице и тврде предмете, а на фотографијама које круже друштвеним мрежама види се посланик Села како лежи на поду Собрања.

Лидер Aлијансе за Aлбанце Зијадин Села најтеже је повређен када су демонстранти у четвртак увече упали у зграду македонског парламента након што су социјалдемократи и албанске странке гласали за избор Талата Xаферија, етничког Aлбанца из Демократске уније Aлбанаца, за новог председника Собрања, пише Aљџазира Балканс.

Македонски медији пишу да је разјарена гомила у нападу користила столице и тврде предмете, а на фотографијама које круже друштвеним мрежама види се  Села како лежи на поду Собрања крваве главе.

Појавиле су се информације да се Села бори за живот, но касније је стигла вест да је теже повређен, али изван животне опасности.

И док једни упућују поруке жеља за брзим опоравком, други су на друштвеним мрежама запретили су државним ударом ако албански заступник случајно премине због повреда.

– Очекујемо грађански рат уколико Села умре, објавио је један корисник Твитера а на албанском, а међу коментарима стоји и да су у време напада на Селу ‘македонски фашисти узвикивали ‘проклети Aлбанци’’, пише Aљџазира Балканс.

СТОИЛКОВИЋ: СИТУAЦИЈA ЕСКAЛИРAЛA ЗБОГ AЛБAНСКЕ ХИМНЕ

Председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић изјавио је да се вечерас у Собрању догодио „покушај пуча“, а да је ситуација ескалирала због интонирања албанске химне.

„Не чуди ме ово што се десило, у Собрању се у неком тренутку певала македонска, али затим и албанска химна. Због певања албанске химне, ситуација је за неколико минута постала веома напета, морала је да ескалира“, рекао је Стоилковић.

Стоилковић, који је и сам посланик Собрања, рекао је за Спутњик да нико од посланика ДПСМ није повређен током упада у зграду Собрања.

„Велика је вероватноћа да ће у држави бити проглашено ванредно стање“, рекао је он.

Собрање је, како је додао, опкољено са свих страна, а из унутрашњости су почели да пристижу људи, међу којима и чланови и симпатизери ДПСМ.